Vetrna energija - energija prihodnosti? Foto: MMC RTV SLO
Vetrna energija - energija prihodnosti? Foto: MMC RTV SLO

Tako vsaj kaže raziskava Svetovnega sveta za varno energijo, Kitajskega združenja za energijo in kitajskega Greenpeacea. Trg z vetrno energijo je namreč lani doživel 41,7-odstotno rast, povprečna rast v zadnjih 13 letih pa je bila 28,6-odstotna. Na področju proizvodnje vetrne energije se najhitreje razvija prav Kitajska, ki se je že približala državam z največ proizvedene vetrne električne energije, to so ZDA, Indija, Nemčija in Španija.

Vetrne elektrarne bi po najbolj optimističnih napovedih leta 2020 lahko proizvedle že 2.600 teravatnih ur elektrike oziroma od 11,5 do 12,3 odstotka svetovnih potreb po električni energiji.

Do leta 2030 bi lahko vetrnice priskrbele 5.400 teravatnih ur elektrike oziroma od 18,8 do 21,8 odstotka vse svetovne električne energije. 16,7 odstotka vse potrebne energije naj bi bilo proizvedene z vetrnimi turbinami na Kitajskem.

V Združenih narodih bolj previdni
Na drugi strani sicer pozitivni scenariji, ki temeljijo na ocenah Mednarodne agencije za energijo pri Združenih narodih, predvidevajo, da se bo proizvodnja vetrne energije v naslednjem desetletju povzpela in poskrbela za 9,5 odstotka vse svetovne električne energije. Pesimistični scenariji predvidevajo le 4,5-odstotni delež.

Izpusti ogljikovega dioksida strmo navzdol?
Če bi se najbolj optimistične napovedi uresničile, bi bilo v svetovnem merilu do leta 2020 proizvedenih 1,6 milijarde ton manj ogljikovega dioksida letno, do leta 2030 pa bi svetu na leto prihranili 3,3 milijarde ton ogljikovega dioksida. Skupaj bi bilo tako do leta 2020 proizvedenega za 10 milijard ton manj ogljikovega dioksida, do leta 2030 pa za 34 milijard ton manj.