Zaključki študije so utemeljeni na raziskavi 15 tisoč otrok, starih od pet do 13 let, ki so živeli na farmah, v vaseh ter na obrobjih mest po celi Evrope. Foto: NN
Zaključki študije so utemeljeni na raziskavi 15 tisoč otrok, starih od pet do 13 let, ki so živeli na farmah, v vaseh ter na obrobjih mest po celi Evrope. Foto: NN

Evropska študija je v raziskovanje vključila kar 15 tisoč otrok, ki so pili nepasterizirano sveže mleko in jedli drugi izdelke s farme. Vsi so bili enako odporni na astmo in alergije, je poudaril vodja študije Marco Waser z Univerze v Baslu. Prednosti so bile še večje pri tistih otrocih, ki so sveže mleko začeli uživati že v prvem letu življenja.

Waser pa je opozoril tudi, da nekuhano mleko ni priporočeno, ker lahko vsebuje mikrobe, ki so nevarni za zdravje. Takšna je na primer salmonela.

Sicer pa so po Waserjevih besedah potrebna še nadaljnja raziskovanja, s katerimi bi znanstveniki preučili, katere sestavine svežega mleka sprožajo zaščito pred astmo in kako v jih v mleku zadržati.