Po poročanju New Scientista letno proizvedemo okoli pet milijonov ton kokošjih peres, ki se običajno samo odložijo na odlagališče, kjer propadajo desetletja. Čangle Čen s hefejske univerze za znanost in tehnologijo pa je odkril, da pri triurnem segrevanju peres do 600 °C v ogljikovem dioksidu nastaneta dve snovi.
Ena je amonijev bikarbonat, ki se uporablja kot dodatek k hrani in gnojilo, že pri 60 °C pa nastane amonijak. Trenutno se namreč kar dva odstotka svetovne energije porabi za pridobivanje amonijaka. Po Čenovem prepričanju pa bi lahko delček te energije prihranili z novim postopkom.
Druga snov pa so ogljikove mikrosfere, za katere je Čen odkril, da se lahko uporabijo kot vodoodporna prevleka. Če pa se jim doda še katalizator, se spremenijo v izredno široko uporabljane ogljikove nanocevke. Sicer pa so raziskovalci po svetu odkrili tudi druge uporabne lastnosti kokošjih peres, npr. da se jih preobraziti v plastiko, vodikove gorivne celice, tiskana vezja in druge polimere.
Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje