Profesor Roman Jerala. Foto: MMC RTV SLO
Profesor Roman Jerala. Foto: MMC RTV SLO

Na evropskem tekmovanju iGEM (International Genetically Engineered Machine competition), ki je potekalo konec tedna v Amsterdamu, je sodelovalo 54 evropskih ekip. Zbrala se je konkurenca vseh najboljših univerz, od Cambridgea, Pariza, Münchna, do Hidelberga in Freiburga. Tretjina najboljših izmed 54 projektov odhaja na priznani ameriški MIT (Massachusetts Institute of Technology). Tam se bo čez mesec dni pomerilo 193 ekip z vsega sveta, vključno s slovensko, je za MMC sporočil vodja ekipe s Kemijskega inštituta v Ljubljani Roman Jerala.


Projekt razvili za zdravljenje raka, sladkorne in drugih številnih bolezni
Ekipa študentov Univerze v Ljubljani in njihovih mentorjev s Kemijskega inštituta ter Fakultete za računalništvo in informatiko se je v finale prebila s projektom, v katerem so razvili idejo za nov način uporabe bioloških zdravil. Ta so med najbolj učinkovitimi, vendar tudi najbolj dragimi zdravili za zdravljenje bolezni, kot so hepatitis, artritis, infarkt, sladkorna bolezen in več vrst raka. V običajnem načinu zdravljenja z biološkimi zdravili so potrebne dnevne ali tedenske injekcije zdravila, ki ga običajno pridobijo in očistijo z zahtevnim postopkom.

Celice so zaprli v kapsule in pripravili genska stikala
Študenti medicine, biotehnologi, biokemik ter študentje računalništva in informatike so si zastavili za cilj, da razvijejo nov način zdravljenja, v katerem uporabijo človeške celice, ki so zaprte v majhne kapsule, da v telesu na mestu poškodbe proizvajajo potrebna biološka zdravila. Zato člani ekipe pričakujejo manjše stranske učinke, boljše rezultate zdravljenja zaradi možnosti uporabe več zdravil hkrati ter večjo dostopnost takšnega načina zdravljenja.
Posebna novost projekta je priprava novih genskih stikal, s katerimi omogočijo, da lahko delovanje celic usmerjajo od zunaj. Dodatno so razvili varnostne mehanizme, s katerimi lahko zdravnik kadar koli ustavi delovanje vsajenih celic. V pripravi projekta so se posvetovali s slovenskimi medicinskimi strokovnjaki in kot dva primera zdravljenja izbrali hepatitis C in infarkt, ki sodita med najbolj razširjene bolezni.
Slovenske ekipe so bile na tekmovanju iGEM do zdaj izjemno uspešne, saj so zmagale kar trikrat v petih letih.
Profesor Roman Jerala je pred odhodom ekipe v Amsterdam v pogovoru za MMC med drugim opozoril, da je financiranje njegove raziskovalne skupine popolnoma ustavljeno, zaradi varčevalnih ukrepov v znanosti pa v tujino odhaja vse več nadarjenih mladih znanstvenikov.
Saša Banjanac Lubej