V spletna omrežja je vključenih 70 odstokov anketiranih, ki so stari med 16 in 25 let. Foto: Thinkstock
V spletna omrežja je vključenih 70 odstokov anketiranih, ki so stari med 16 in 25 let. Foto: Thinkstock
Facebook
Uporaba socialnih omrežij s starostjo upada, ugotavlja raziskava. Foto: EPA

Tako kažejo rezultati raziskave, ki so jo na fakulteti za družbene vede opravili v okviru projekta Safe.si.

SAFE.SI - nacionalna točka ozaveščanja o varni uporabi medmrežja za otroke in mladostnike v Sloveniji.

Petina jih deli geslo za dostop z drugimi
Raziskava med spletnimi uporabniki je pokazala, da dobro polovico skrbi, da bi drugi uporabniki objavljali njihove fotografije ali posnetke in podatke o njih, za katere ne želijo, da pridejo v javnost. Zato 70 odstotkov anketirancev svoj profil deli le s prijatelji. Po drugi strani pa ima tretjina slovenskih uporabnikov spletnih socialnih omrežij med prijatelji tudi popolne neznance, več kot petina pa geslo za dostop do svojega profila deli še z eno ali več osebami (sorodniki, partnerji, najboljšimi prijatelji).

Kar 77 odstokov vprašanih trdi, da nikoli niso objavili fotografije drugih ljudi, ne da bi jih vprašali za dovoljenje, a hkrati se je 70 odstotkom anketiranih že zgodilo, da so njihovo fotografijo brez dovoljenja objavili drugi. 37 odstotkov tistih, ki so sodelovali v raziskavi, celo meni, da je to sprejemljivo, čeprav je takšno dejanje po slovenski zakonodaji kaznivo.

Anketa se je nanašala tudi na objavo neprimernih fotografij, pri čemer je tretjina vprašanih priznala, da so že objavili sliko, iz katere je razvidno pitje alkohola, desetina pa je objavila druge neprimerne fotografije.

Pri uporabi osebnih podatkov previdnejši
Uporabniki so previdnejši pri objavi osebnih podatkov. Manj kot desetina vprašanih ima namreč naslov bivanja objavljen tako, da ga vidijo vsi, pri slabi petini pa je dostopen le prijateljem. Podobno je s telefonsko številko, medtem ko so uporabniki bolj "radodarni" pri objavah elektronskega naslova.

Zakaj niste na Facebooku (in drugih omrežjih)?
Skoraj polovica vprašanih, ki niso člani spletnih omrežij, kot razlog za to navaja, da ne želijo biti na ogled vsem, da se s prijatelji raje srečujejo v živo, da nimajo časa in da jih skrbi, da bi njihovi podatki prišli v napačne roke.

Raziskavo v okviru projekta Safe.si - gre za nacionalni projekt ozaveščanja o varni uporabi medmrežja za otroke in mladostnike v Sloveniji - so s spletno anketo opravili februarja in marca letos. Sodelovalo je 1.162 uporabnikov spleta, od teh jih je 70 odstotkov članov socialnih omrežij, stari pa so od 16 do 25 let. Svoje profile imata tudi dve tretjini otrok, starih med 10 in 15 let.