Google in drugi korporacijski velikani postajajo močnejši od posameznih držav. Foto: Reuters
Google in drugi korporacijski velikani postajajo močnejši od posameznih držav. Foto: Reuters

Sodišče v Luksemburgu je Googlovo pritožbo na sklep Evropske komisije, da je podjetje "zlorabilo dominantni položaj na trgu" po štirih letih zavrnilo, piše v sporočilu za javnost.

Sorodna novica Bruselj že tretjič oglobil Google, tokrat za 1,49 milijarde evrov

V Bruslju so leta 2017 ob izreku kazni poudarili, da je tehnološki velikan položaj zlorabil tako, da je dajal nezakonito prednost drugemu Googlovemu izdelku, storitvi primerjave cen.

"Pri Googlovi strategiji za storitev primerjave cen ni šlo zgolj za pridobivanje strank s ponujanjem boljšega proizvoda od tistih, ki jih ponuja konkurenca. Namesto tega je Google zlorabil svoj prevladujoči položaj na trgu kot iskalnik, tako da je svojo storitev primerjave cen v rezultatih iskanja uvrščal višje, rezultate konkurentov pa nižje," je tedaj dejala evropska komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager.

Margrethe Vestager. Foto: Reuters
Margrethe Vestager. Foto: Reuters

Odločitev sodišča je jasno sporočilo, da je ravnanje Googla nezakonito, in zagotavlja potrebno pravno jasnost za trg, so danes poudarili v komisiji v prvem odzivu na sodbo, ki se nanaša na tedaj rekordno kazen komisije.

Nato je sledila še višja kazen v vrednosti 4,3 milijarde evrov proti Googlu zaradi zlorabe prevladujočega položaja v primeru operacijskega sistema za mobilne naprave Android. Poleg omenjenih dveh primerov je komisija proti Googlu ukrepala tudi zaradi omejevanja tekmecev pri posredovanju spletnih oglasov v okviru programa AdSense, in sicer z 1,49 milijarde evrov kazni.

Google: Sodbo bomo preučili

V Googlu so v prvem odzivu dejali, da bodo sodbo preučili. Poudarili so, da se sodba nanaša na zelo specifična dejstva in da so leta 2017 uvedli nekatere spremembe za prilagoditev odločitvi komisije.

Sodba se tolmači kot velika zmaga Vestagerjeve, ki je sicer na Sodišču EU-ja izgubila v primeru proti ameriškemu tehnološkemu velikanu Applu, ki mu je naložila plačilo 13 milijard evrov neplačanih davkov. Evropska komisija se je na to odločitev pritožila.

Beuc: Primerljive storitve tekmecev so bile nevidne

V evropski organizaciji za varstvo potrošnikov (Beuc), ki je bila pritožnica v postopku proti Googlu in je pred sodiščem nastopila v podporo komisiji, so v odzivu dejali, da so Googlove zavajajoče in nepoštene prakse škodile milijonom evropskih potrošnikov, saj so bile primerljive storitve tekmecev v bistvu nevidne.

S tem je Google po mnenju organizacije potrošnikom preprečil dostop do informacij o proizvodih in potencialno cenejših proizvodov tekmecev, od čevljev do pomivalnih strojev.
"Današnja odločitev splošnega sodišča je pomembna, ker potrjuje, da potrošniki morajo imeti svobodno izbiro na podlagi celovitih in nepristranskih informacij ter da Google ne more zlorabljati prevladujočega položaja za nepošteno odrivanje tekmecev," je poudarila generalna direktorica Beuc Monique Goyens.

V Beucu so v luči sodbe komisijo pozvali, naj zagotovi, da Google svojega prevladujočega položaja v vlogi iskalnika ne bo zlorabljal niti v drugih primerih.

Za Google pa se je bolje izšel postopek na britanskem sodišču.

Sorodna novica O ekonomiji podatkov in monopolih

Britansko vrhovno sodišče zavrnilo skupinsko tožbo proti Googlu

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Britansko vrhovno sodišče je soglasno zavrnilo tri milijarde funtov (3,5 milijarde evrov) vredno skupinsko tožbo 4,4 milijona ljudi proti Googlu. Vložila jo je skupina Google You Owe Us (Google, dolguješ nam), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britansko sodišče je tožbo zavrnilo že oktobra 2018, a je pritožbeno sodišče odločitev prvostopenjskega razveljavilo, končno besedo pa so imeli zdaj vrhovni sodniki.

Sodnik George Leggatt je ob izreku sodbe poudaril, da je zahtevati odškodnino brez dokazov o finančnih izgubah ali duševnih stiskah nevzdržno.
Tožniki so Googlu očitali, da je obšel varnostne nastavitve v pametnih telefonih iphone, s čimer naj bi pri uporabi brskalnika Safari med avgustom 2011 in februarjem 2012 brez soglasja zbiral osebne podatke uporabnikov.

V Googlu odločitve britanskega sodišča še niso komentirali, v skupini Google You Owe Us pa so jo označili za hud udarec britanskim potrošnikom. "Globoko smo razočarani, da vrhovno sodišče ni naredilo dovolj za zaščito uporabnikov pred Googlom in drugimi tehnološkimi velikani, ki kršijo zakon," je dejal Richard Lloyd, ki vodi omenjeno skupino.