V Sonyju so do zdaj doživeli kibernetske napade na storitve Playstation Network, Qriocity in Sony Online Entertainment. Foto:
V Sonyju so do zdaj doživeli kibernetske napade na storitve Playstation Network, Qriocity in Sony Online Entertainment. Foto:

Skupina hekerjev je namreč v četrtek zvečer sporočila, da je vdrla na spletno stran Sonypictures.com. V Sonyju resničnost teh navedb še preverjajo.

Hekerji naj bi ukradli gesla in e-poštne naslove
Medtem ko so bili pri vdoru izpred dobrega meseca zlorabi izpostavljeni osebni podatki več kot 100 milijonov uporabnikov po vsem svetu, a se uradno ne ve, koliko podatkov je bilo dejansko ukradenih, pa hekerji tokrat sami pravijo, da so ukradli gesla, e-poštne naslove in druge informacije več kot milijona uporabnikov.

Skupina hekerjev, ki sama sebe imenuje Lulz Security, je v dokaz izvedbe napada na spletu objavila tudi več datotek, ki vsebujejo sezname ukradenih e-poštnih naslovov in gesel. Pri tem so dodali, da bi teoretično lahko ukradli tako rekoč vse podatke, a za to niso imeli dovolj lastnih virov.

Hekerji v svojem sporočilu še pojasnjujejo, da so vdor izvedli prek ene najprimitivnejših in običajnih ranljivosti in da gesla uporabnikov sploh niso bila šifrirana, kar naj bi bilo nesprejemljivo.

Sony domnevni napad še preiskuje
Stran Sonypictures.com ponuja videonapovednike filmov in informacije o filmih in televizijskih serijah, hkrati pa registriranim uporabnikom omogoča prejem novic prek e-pošte.

V Sonyju, ki je bil v zadnjem mesecu večkrat napaden, pravijo, da preiskujejo domnevni nov napad. Zaradi kibernetskih napadov bodo sicer imeli, kot sami ocenjujejo, za 172 milijonov dolarjev stroškov, pri čemer niso upoštevana izplačila morebitnih odškodnin uporabnikom, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi skupina hekerjev Anonymous je že aprila začela izvajati več napadov na Sonyjeve spletne storitve, s katerimi se je maščevala za pravne postopke proti hekerjem, ki jim je uspelo zlomiti zaščito Sonyjevih igralnih konzol playstation 3. vendar pa pravijo, da niso povezani s primeri kraje podatkov.

Sony že večkrat žrtev hekerskih napadov
V Sonyju so do zdaj doživeli kibernetske napade na storitve Playstation Network, Qriocity in Sony Online Entertainment, pa tudi na spletne strani podjetja v Grčiji, na Tajskem in v Indoneziji ter na kanadsko spletno stran podjetja v mešani lasti Sony Ericsson.

V napadih so bili zlorabi izpostavljeni osebni podatki 77 milijonov uporabnikov storitev Playstation in Qriocity ter 25 milijonov uporabnikov storitve Sony Online Entertainment. Mrežo Playstation so do zdaj ponovno vzpostavili povsod, razen na Japonskem, v Hong Kongu in Južni Koreji, storitev Qriocity pa so obnovili delno.