Delovanje podobnih točk v Evropi in po svetu se je izkazalo za učinkovit ukrep pri odkrivanju nezakonitih in škodljivih vsebin na internetu. Foto: EPA
Delovanje podobnih točk v Evropi in po svetu se je izkazalo za učinkovit ukrep pri odkrivanju nezakonitih in škodljivih vsebin na internetu. Foto: EPA
Spletno oko
Prijavna točka ne zbira podatkov o prijavitelju, temveč le vsebino prijave. Foto: www.spletno-oko.si

Spletno stran https://www.spletno-oko.si so ustanovili zaradi razširjenosti slovenskih spletnih vsebin in naraščajočega števila uporabnikov interneta. Uporabnikom oz. prijaviteljem je zagotovljena anonimnost.

Slovenija se je tako pridružila drugim državam, ki omogočajo prijavo strani s tovrstnimi vsebinami. V različnih državah EU-ja trenutno deluje več kot 20 prijavnih centrov, kar se je izkazalo za učinkovit ukrep v boju za zmanjšanje nezakonitih vsebin na spletu.

Vseevropski projekt
Projekt deluje v okviru komunitarnega programa Varnejši internet plus in organizacije spletnih ponudnikov INHOPE. Kot svetovalci pri projektu sodelujejo tudi vrhovno državno tožilstvo Slovenije in policija ter predstavniki medijev in drugih organizacij, ki aktivno delujejo na področju varovanja pravic otrok.

Projekt financira generalni direktorat za informacijsko družbo pri Evropski komisiji, direktorat za informacijsko družbo v okviru ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo in partnerji - Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede, Zveza potrošnikov Slovenije in Sekcija ponudnikov internet storitev Slovenije.

Slovenija pa je že predtem poskrbela tudi za ozaveščanje o varni rabi interneta. Na nacionalni točki SAFE-SI so informacije predvsem za otroke in mladostnike, pa tudi za starše, o tem, kako "z glavo" uporabljati svetovni splet.