Spremembe na možganih se pojavijo približno štiri leta pred izgubo spomina. Foto: EPA
Spremembe na možganih se pojavijo približno štiri leta pred izgubo spomina. Foto: EPA
Odkritje znastvenikov ne preseneča, saj vedo, da lahko zbolimo za alzheimerjevo boleznijo mnogo prej, preden se pojavijo njeni znaki. Foto: EPA

Ugotovitve raziskave ameriških znanstvenikov bodo zdravnikom omogočile prepoznavanje ljudi, za katere obstaja tveganje, da so podvrženi možganskim boleznim.

Raziskava je temeljila na preučevanju 136 ljudi, starejših od 65 let, ki so v petih letih opravili različne teste in preglede možganov. Pri 23-ih od vseh prostovoljcev so se razvili znaki, ki so znani kot blaga kognitivna poslabšanja, devet od njih pa je pozneje zbolelo za alzheimerjevo boleznijo.

Oboleli za alzheimerjevo imajo manj sive možganovine
Ko so raziskovalci primerjali možganske spremembe obolelih za alzheimerjevo boleznijo s 113 prostovoljci, ki niso zboleli, so ugotovili, da ima prva skupina manj sive možganovina v predelih možganov, ki so povezani s pomnjenjem, kot druga skupina, katerih možgani so normalno delovali.

Avtor poročila o raziskavi Charles Smith z Medicinskega centra Univerze v Kentuckyju je povedal, da se spremembe na možganih pri zdravih ljudeh pokažejo približno štiri leta pred pojavom blagega kognitivnega poslabšanja.

"Vemo, da imajo ljudje s pojavom blagega kognitivnega poslabšanja ali alzheimerjevo boleznijo manjšo prostornino možganov, vendar pa do danes nismo vedeli, da se spremembe na možganih zgodijo, preden se pojavi izguba spomina," dodaja Smith.