Industrijskega robota
Industrijskega robota "motomana" so razvili v korporaciji Yaskawa. Foto: MMC RTV SLO

Korporacija Yaskawa Electric je leta 1994 prevzela v Sloveniji ustanovljeno družbo Motoman Robotec (ta bo letos spremenila ime v Yaskawa Slovenija), na pogorišču ribniškega Rika pa je leta 1996 ustanovila ločeno, nemško enoto za proizvodnjo robotskih celic za evropsko avtomobilsko industrijo z nazivom Yaskawa Ristro.

V Ribnici bodo zaposlovali
Direktor in solastnik obeh podjetij Hubert Kostler je dejal, da bodo v Motomanu Robotecu lansko poslovanje (to se konča februarja) končali z 3,2 milijona evrov realizacije, v Yaskawi Ristro pa bo ta znašala sedem milijonov evrov. Obe družbi zaposlujeta 62 ljudi, letos pa naj bi delo dobilo 30 novih delavcev. Iskali bodo predvsem inženirje za potrebe projektiranja, razvoja informatike in vodenja projektov ter tehnični kader za proizvodne potrebe.

Korporacija proizvodnjo in inženiring iz Münchna v Nemčiji v Ribnico seli zaradi zanesljivosti obeh podjetij, je še dejal Kosler in dodal, da podjetji s tem postajata strateška dobavitelja, ki oskrbujeta vsa evropska hčerinska podjetja korporacije Yasakawa.

Štipendije za tehnični kader
Ribniški družbi sodelujeta tudi z ljubljanskimi in mariborskimi tehniškimi fakultetami ter Institutom Jožef Stefan in štipendirata inženirski kader, je še povedal Kosler.