Prostovoljci so 10 minut igrali igrico. Foto:
Prostovoljci so 10 minut igrali igrico. Foto:
Igranje tetrisa se bo morda nekoč uporabljalo tudi v medicinske namene.

Igrica naj bi zmanjšala pojavljanje prizorov v mislih, ki so povzročili stres, trdijo britanski znanstveniki. "Naša raziskava je šele prvi korak k dokazovanju, da bi na tak način lahko učinkovito blažili posledice posttravmatičnega stresa," je pojasnila psihologinja Emily Holmes, ki je na univerzi Oxford vodila raziskavo.

Holmsova dodaja, da je bila njihova raziskava čisti znanstveni poskus ugotavljanja, kako delujejo naši možgani. Posttravmatični stres pogosto izhaja iz dogodkov v vojni, ko so bolniki na primer izpostavljeni videnju smrti bližnjih ali so sami ranjeni.

Simptomi tega stresa so razdražljivost, izbruhi jeze, težave s spanjem, motena koncentracija, skrajna opreznost in prestrašeni odzivi na okolico. Prizadeti lahko tudi pogosto podoživljajo dogodke, ki so jih prizadeli.

Prostovoljcem so prikazovali fotografije ranjenih
Ekipa raziskovacev na Oxfordu je svojo raziskavo izvedla na 40 prostovoljcih. Prikazovali so jim fotografije ranjenih in po 30 minutah je polovica odigrala nekaj minut igrice tetris. Tisti, ki so igrali igrico, so se v naslednjem tednu manjkrat spomnili travmatičnih fotografij, kot tisti, ki igrice niso igrali.

"Vemo, da se v šestih urah od stresnega dogodka lahko vpliva na možgane, da si določenih slik ne vtisnejo v spomin," izsledke pojasnjujejo raziskovalci.

A. S.