Simulacija misije na Mars poteka v zelo realnih pogojih. Foto: EPA
Simulacija misije na Mars poteka v zelo realnih pogojih. Foto: EPA

Prvi trije prostovoljci, Rus Aleksander Smolejevski, Italijan Diego Urbina in Kitajec Vang Jue, so zaprti v posebni "vesoljski kapsuli", kjer bodo v projektu simulacije poleta na Mars navidezno raziskali rdeči planet in opravili tri izhode. Prvega - tako so sporočili iz moskovskega inštituta za biomedicinske raziskave, ki bdi nad raziskovalnim projektom - naj bi objavili že v ponedeljek.

Drugi trije člani odprave, Rusa Aleksej Sitjov in Zuhrob Kamolov ter Francoz Romain Charles, niso smeli na krov "vesoljske kapsule", ampak na "vesoljski ladji" čakajo na svoje kolege, da opravijo svojo nalogo.

Prostovoljci v zabojniku opravljajo poskuse
Šesterica prostovoljcev že od junija lani na območju moskovskega inštituta simulira polet na Mars, simulacija pa poteka pod okriljem Evropske vesoljske agencije. Projekt bo trajal 520 dni, prostovoljci pa pri tem živijo izolirani v posebnem, 550 kubičnih metrov velikem zabojniku in opravljajo različne poskuse. Njihov edini stik z zunanjim svetom je elektronska pošta, ki prihaja s 40-minutnim zamikom.

Vsi udeleženci poskusa so moški, stari med 27 in 38 let, le eden med njimi pa je zaposlen v resničnem vesoljskem programu. Redno morajo dajati vzorce urina in krvi, 24 ur na dan pa so obdani s kamerami in senzorji. Vsak član posadke ima na voljo le tri kvadratne metre zasebnega prostora, ki je skrit pred kamerami, morebitne težave na krovu pa morajo razrešiti sami med seboj.

Eksperiment lahko kadar koli zapustijo
520-dnevni eksperiment bo trajal do novembra letos, sodelujoči pa se lahko vsak trenutek odločijo, da odnehajo. Glavni cilj poskusa je ponazoriti misijo na rdeči planet - 250 dni potovanja, 30 dni bivanja na površini planeta in še 240 dni za vrnitev, kar znese skupaj 520 dni.