Presaditev organov izvajajo v Univerzitetnem Kliničnem centru v Ljubljani. Foto: EPA
Presaditev organov izvajajo v Univerzitetnem Kliničnem centru v Ljubljani. Foto: EPA

Več kot 90-odstotno petletno preživetje presajenih ledvic in bolnikov je boljše od povprečnega preživetja presadkov in bolnikov v območju Evrotransplant, ki se mu je Slovenija pridružila leta 2000. Presaditve v Sloveniji potekajo od leta 1970, do leta 2000 pa so presadili 363 ledvic. Med letoma 2000 in 2007 351, od tega so 350 ledvic dobili od umrlih darovalcev.

V Sloveniji je čakalna vrsta majhna, v zadnjih letih število pridobljenih ledvic darovalcev celo presega število presaditev. Zdravniki v Kliničnem centru, kjer center za presaditve domuje, uspešnost postopka in primerljivost z najrazvitejšimi centri pripisujejo učinkoviti in varni imunosupresiji, primernemu izboru bolnikov in darovalcev ter skrbnemu vodenju bolnikov po presaditvi.

V mrežo Evrotransplant je vključenih sedem držav, poleg Slovenije še Belgija, Nizozemska, Luksemburg, Nemčija, Avstrija in Hrvaška. Obstaja tudi skupna čakalna lista, vse države pa imajo skupaj 124 milijonov prebivalcev.

Odvzete ledvice si izmenjujejo, pri dodelitvi pa upoštevajo tkivno skladnost, čas čakanja do presaditve, razdaljo med darovalskim centrom in centrom presaditve in ravnotežje v mednarodni izmenjavi ledvic ter še nekatere druge dejavnike.