V spletni različici monopolija lahko igralci kupijo katero koli ulico, parcelo itd., ki jo želijo. Foto: EPA
V spletni različici monopolija lahko igralci kupijo katero koli ulico, parcelo itd., ki jo želijo. Foto: EPA

Izdelovalec igrač Hasbro je namreč naredil, kot trdi, "največji monopoli vseh časov". Izkoristil je podatke, ki jih ponujata Google Maps in Open Street Map, in na njihovi podlagi naredil največjo igralno ploščo na svetu - igralec lahko namreč (vsaj teoretično) "kupi" katero koli ulico, zgradbo, jezero, otok itd. na svetu.

Cilj igre je takšen kot v izvirni različici - kupiti čim več zemljišč, na njih postaviti čim več zgradb in nato postati največji nepremičninski mogotec igre. Kot je znano, lahko lastnik, ko enkrat kupi vse parcele v ulici, zaračunava najemnine, svoja zemljišča pa lahko tudi zamenja ali proda drugim igralcem. Vsak nov igralec spletnega monopolija dobi tri milijone monopolijevih dolarjev začetnega kapitala.

S posebnimi kartami (taktično) uničite nasprotnika
Sicer pa so ustvarjalci igralcem spletnega monopolija ponudili tudi posebne karte, s katerimi lahko igralci nagajajo svojemu sosedu - na svojem zemljišču lahko tako na primer zgradijo odlagališča odpadkov, zapore in celo vetrne elektrarne in tako sosedovi parceli znižajo ceno. S podobno karto lahko lastniki tudi podrejo vse, kar je na njihovem zemljišču in tako njihova parcela spet dobi prvotno vrednost.

Spletno igro bo sicer mogoče igrati do 31. januarja 2010.