Posnetki niso novi, so pa nove nekatere podrobnosti. Vizir Neila Armstronga je bil preveč zamegljen, da bi ga bilo videti, v obnovljenih videoposnetkih pa sta vidna tako njegov vizir kot odsev njegovega obraza. Foto:
Posnetki niso novi, so pa nove nekatere podrobnosti. Vizir Neila Armstronga je bil preveč zamegljen, da bi ga bilo videti, v obnovljenih videoposnetkih pa sta vidna tako njegov vizir kot odsev njegovega obraza. Foto:
Luna
Nafzgerja ne skrbi, da bi obnova posnetkov spodbudila teorijo zarote, ki pravi, da je bil celoten program potovanja na Luno (ljudje so v letih od 1969 do 1972 na Luni pristali šestkrat) posnet v skrivni vojaški bazi. Foto: Reuters

Sprehod po Luni še nikoli ni bil videti tako dobro. Nasa je prevzela posnetke sprehoda po Luni izpred 40 let, ki so jih hranili v Hollywoodu, in jih digitalno obdelala s pomočjo studia Lowry Digital, ki je znano predvsem po obnavljanju starih hollywoodskih filmov. Za pokušnjo je javnosti pokazala dve minuti dolg video, celotna vsebina pa bo objavljena septembra.

Posnetki niso novi, so pa nove nekatere podrobnosti. Vizir Neila Armstronga je bil preveč zamegljen, da bi ga bilo videti, v obnovljenih videoposnetkih pa sta vidna tako njegov vizir kot odsev njegovega obraza.

Originalni videoposnetki, ki so bili poslani na Zemljo, so bili shranjeni na velikanskih filmskih zvitkih in so vsebovali 15 minut sprehoda astronavtov, poleg tega tudi dogajanje na Luni, ki so ga spremljali na 13 drugih kanalih. V 70. in 80. je Naso pestilo pomanjkanje filmskih zvitkov, zato so jih okoli 200.000 zbrisali in znova uporabili, kar pa so ugotovili šele pred tremi leti. V Nasi priznavajo, da so najverjetneje izgubljeni za vedno. Tri leta si je tako Richard Nafzger, Nasin inženir, prizadeval dobiti televizijske posnetke. Del posnetkov je našel v arhivih televizije CBS, druge pa v sefih vesoljskega centra Johnson. Med posamezniki pa naj bi se hranile tudi nezakonite kopije originalnih posnetkov, ki naj bi bili pridobljeni iz Nasinega videocentra v Sydneyju.

Nafzgerja ne skrbi, da bi obnova posnetkov spodbudila teorijo zarote, ki pravi, da je bil celoten program potovanja na Luno (ljudje so v letih od 1969 do 1972 na Luni pristali šestkrat) posnet v skrivni vojaški bazi.

Polepšan in prvotni posnetek si lahko ogledate v spodnjih dveh videih.

Nov Nasin video


Star posnetek