Sklep o ustanovitvi Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS (Aris) bo objavljen v uradnem listu. Foto: Reuters
Sklep o ustanovitvi Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS (Aris) bo objavljen v uradnem listu. Foto: Reuters

Kot so po dopisni seji sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, novoustanovljena agencija ARIS nadaljuje tudi vsa pravna razmerja ARRS-ja.

V štirih mesecih od uveljavitve novele Zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti bo novoustanovljena Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost (ARIS) od Javne agencije Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije (Spirit) prevzela tudi dejavnost na področju tehnološkega razvoja in inovacij ter tema področjema pripadajoče zaposlene, opremo, dokumentacijo, prostore in pravice proračunske porab, je sporočila vlada.

Sorodna novica Znanstveni svet javnih raziskovalnih organizacij nezadovoljen s predvidenimi spremembami ARRS-ja

ARIS ob tem nadaljuje tudi vsa pravna razmerja agencije Spirit z izjemo prevzema zaposlenih, opreme, dokumentacije in prostorov ter drugih pravic in obveznosti iz obstoječih pravnih razmerij na področju tehnološkega razvoja in inovacij, ki imajo podlago v načrtu za okrevanje in odpornost.

Kot so dodali, bo delovanje ARIS-a vzpodbudilo medresorsko sodelovanje in povezovanje med akademsko skupnostjo, industrijo ter širšim družbenim okoljem.

Ob napovedi sprememb je znanstveni svet nad nekaterimi predlogi izrazil zaskrbljenost. V okviru marčevske seje obora DZ-ja za izobraževanje, znanost in mladino so opozorili, da se jim zdijo sporne predvsem spremembe v upravljanju nove agencije za raziskovalno in inovacijsko dejavnost.