Napad je bil le eden v vrsti zadnjih napadov na velike družbe, kot so Sony, Google in EMC. Strokovnjaki svarijo, da je tako rekoč nemogoče narediti neprodorno zaščitno mrežo. Foto: EPA
Napad je bil le eden v vrsti zadnjih napadov na velike družbe, kot so Sony, Google in EMC. Strokovnjaki svarijo, da je tako rekoč nemogoče narediti neprodorno zaščitno mrežo. Foto: EPA

Iz družbe so sporočili, da jim je pretekli teden uspelo zaznati in odbiti velik in odločen napad kibernetskih kriminalcev, pri čemer napadalci niso ogrozili nobenega od sistemov ter podatkov o zaposlenih, kupcih in programih podjetja, poroča msnbc.

Lockheed Martin je po vrednosti naročil največji dobavitelj ameriškega obrambnega ministrstva, zaradi česar mu je urad za domovinsko varnost, skupaj z obrambnim ministrstvom, že ponudil pomoč pri določanju obsega posledic napada ter pri ukrepih za obvladovanje prihodnjih incidentov. Ameriško obrambno ministrstvo je ob tem sporočilo, da so bile posledice zanje minimalne, zato ne pričakujejo nikakršne škode.

Prek ključev poskušali priti do podatkov
Novica o vdoru se je razširila v petek, ko je neznan vir razkril, da so hekerji vdrli v sisteme Lockheed Martina in nekaterih drugih vladnih dobaviteljev. To so storili prek kopiranja elektronskih ključev, o katerih so podatke dobili v marčevskem napadu na podjetje EMC, ki je odgovorno za izdajanje tovrstnih ključev.

Po besedah direktorja družbe NSS Labs, ki se ukvarja s spletno varnostjo, Ricka Moya je bil prvotni napad na ključe najverjetneje usmerjen proti njihovim uporabnikom, se pravi vojski, finančnim in drugim vladnim organizacijam, ki posedujejo pomembno intelektualno lastnino.

Temu je sledil napad z zlonamernimi kodami in 'phisingom', ki bi zbrane podatke povezal s končnimi uporabniki, kar nakazuje, da so oba napada izvedle iste osebe. "Glede na vojaške tarče in na milijone kompromitiranih ključev v obtoku tega še ni konec," meni Moy.