Igancij Voje se je ukvarjal s srednjeveško zgodovino. Foto: MMC RTV SLO
Igancij Voje se je ukvarjal s srednjeveško zgodovino. Foto: MMC RTV SLO
Robert Blinc
Fizik Robert Blinc je ustanovil svoj laboratorij, edinstven v tem delu Evrope. Foto: MMC RTV SLO
Podelitev Zoisovih nagrad

Nagrade podeljuje ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, letos jih je dobilo 12 prejemnikov. Podelili so dve Zoisovi nagradi za življenjsko delo in dve za vrhunske dosežke, pet Zoisovih priznanj, priznanje ambasador znanosti in dve Puhovi priznanji. Slavnostni govornik na podelitvi je bil predsednik države Danilo Türk.

Ignacij Voje je zaslužni profesor s Filozofske fakultete, ki se je ukvarjal z raziskovanjem srednjeveške zgodovine, predvsem Zahodnega Balkana in njegove povezanosti s slovenskimi deželami. Poleg tega se je poglabljal v turška osvajanja na tem območju.

Drugi dobitnik, Robert Blinc, je akademik s popolnoma drugega področja. Deluje na področju fizike kondenzirane snovi. Ustanovil je svoj laboratorij, ki je edinstven v tem delu Evrope in svetovno prepoznaven. Oblikoval je uspešno raziskovalno skupino, ki jo nekateri imenujejo ljubljanska šola fizike.

Zoisovi nagradi Križanu in Topiču
Zoisova nagrajenca za vrhunske dosežke sta profesor na Fakulteti za matematiko in fiziko in znanstveni svetnik na Institutu Jožefa Stefana Peter Križan s področja fizike osnovnih delcev ter profesor Marko Topič s Fakultete za elektrotehniko na področjih elektronike, fotovoltaike in optoelektronike.

Pet Zoisovih priznanj
Zoisovo priznanje za pomembne dosežke so podelili Denisu Arčonu, docentu na Fakulteti za matematiko in fiziko ter znanstvenemu sodelavcu Instituta Jožefa Stefana na področju fizike trdne snovi, na področju ekonomije profesorju na Fakulteti za menedžment Štefanu Bojncu, na področju inteligentnih sistemov v modeliranju in vodenju profesorju na Fakulteti za elektrotehniko Igorju Škrjancu, na področju filozofske antropologije profesorju na Teološki fakulteti Janezu Juhantu, na področju kemije in ekotoksikologije pa profesorici Polonci Trebše z novogoriške univerze.

Ambasador znanosti je postal profesor interne medicine, mikrobiologije in imunologije ter vodja laboratorija za molekulsko biologijo in imunologijo na kalifornijski univerzi v San Franciscu Matija
Peterlin
.

Gregor Dolanc z Instituta Jožefa Stefana in vodja podjetja Instrumentation Technologies Rok Uršič pa sta dobitnika Puhove nagrade.

Zosiove nagrade nosijo ime po mentorju in mecenu Žigi Zoisu in jih podeljujejo do leta 1957, namenjene pa so znanstvenikom, raziskovalcem in inovatorjem.

S. Z.

Podelitev Zoisovih nagrad