Foto:
Foto:

Skupno je bila namreč Williamsova zunaj postaje že 22 ur in 27 minut. Že v četrtek bo lahko rekord še izboljšala, saj bo že tretjič v zadnjih devetih dneh zapustila postajo. Tudi tako hiter tempo bo svojevrsten rekord.

Williamsova je v nedeljo s kolegom Michaelom Lopezom Alegriejevim uspešno končala sprehod, med katerim sta med drugim preklopila povezavo z začasnega hladilnega sistema Mednarodne vesoljske postaje na stalni sistem.

Amonijak ni predstavljal nevarnosti
Ob tem se je sprostilo nekaj nevarnega tekočega amonijaka, vendar sta po vrnitvi v notranjost postaje vesoljca uspešno prestala test kontaminacije.

Vesoljca sta med sprehodom tudi fotografirala sončne celice, ki jih bodo prihodnji mesec ob prihodu raketoplana Atlantis umaknili v vesoljsko postajo, in uredila električni sistem, ki bo povezoval postajo in raketoplan po njuni združitvi.

Absolutni rekord med vesoljci s 77 urami in pol v vesolju ima Rus Anatolij Solovjev, medtem ko je ameriški vesoljec Jerry Ross do zdaj v vesolju prebil nekaj več kot 58 ur. Tudi ta ameriški rekord naj bi kmalu padel, saj bo Michael Lopez Alegrie do 22. februarja opravil še dva sprehoda.