Sojuz je z izstrelišča Bajkonur v vesolje poletel ob 19. uri in 31 minut. Foto: Reuters
Sojuz je z izstrelišča Bajkonur v vesolje poletel ob 19. uri in 31 minut. Foto: Reuters
Poletel peti vesoljski turist

58-letni ameriški milijarder Charles Simonyi bo na Mednarodni vesoljski postaji preživel deset dni, za potovanje pa naj bi odštel 15 milijonov evrov. Na krovu Sojuza v vesolje z njim letita še ruska koznonavta Fjodor Juriškin in Oleg Kotov.

Simonyi naj bi na postaji naredil posnetke Zemlje in opravil nekaj poskusov za Evropsko vesoljsko agencijo, za Japonsko agencijo za letalske in vesoljske raziskave pa bo testiral kamere z visoko ločljivostjo. Njegovo prebivanje na vesoljski postaji lahko spremlja vsak na njegovi osebni spletni strani.

Zamenjala se bo posadka
Na Zemljo se bo Simonyi vrnil 20. aprila, z njim pa se bosta na trdna tla vrnila še ruski kozmonavt Mihail Turin in ameriški astronavt Michael Lopez-Alegria, ki trenutno prebivata na vesoljski postaji.

Pred Simonyjem so v vesolje poleteli že štirje turisti. Prvi je bil leta 2001 Američan Dennis Tito, leto pozneje je bil vesoljski potnik Južnoafričan Mark Shuttleworth, leta 2005 pa Američan Gregory Olsen. Zadnja je vesolje kot turistka leta 2006 obiskala Američanka iranskega rodu Anousheh Ansari.

Poletel peti vesoljski turist