Na Švedskem so ptice pomorila vozila. Foto: EPA
Na Švedskem so ptice pomorila vozila. Foto: EPA
Ptice
Leta 1976 so se ptice prezgodaj vrnile iz Afrike. Foto: EPA

Šere, ki je med ustanovitelji Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, pojasnjuje, da se nekatere vrste ptic rade zadržujejo ob avtocestah in drugih cestah, kjer je kopno in soljeno. Zaradi tovornjakov in podobnih večjih ali zelo hitrih vozil se lahko splašijo, nato pa trčijo z vozili. Zlasti so po besedah Šereta na udaru ujede in sove, ki ob cestah prežijo za plenom.

A ne le na Švedskem, tudi pri nas ta pojav ni nič novega, je še prepričan naš sogovornik: "Zanimivo bi bilo vprašati Dars, koliko ptičev najdejo pri nas ob avtocestah. Zagotovo so številke izredno visoke. Koliko je šele teh ptičev, ki trk sicer preživijo, poginejo pa pozneje in so tako skriti našim očem," še pravi.

Zastrupitev je mogoča
Šere meni, da je teorija, da naj bi bil za pogine drugod po svetu kriv ognjemet, malo verjetna preprosto zato, ker so ognjemeti pač vsako leto po vsem svetu, tudi pri nas, pa pogini niso bili zaznani. "Točen odgovor lahko dajo lokalni ornitologi, ki poznajo status omenjenih vrst (ali so to selivke, stalnice, klateži in podobno), saj so bile v tistem času verjetno prisotne tudi druge vrste ptičev," pojasnjuje. Ugibanja o zastrupitvi so po njegovem mnenju bolj verjetna, a na to lahko odgovorijo le strokovnjaki, ki so dobili poginule ptice v pregled.

Največji pogin pri nas marca 1976
Ornitolog nam je povedal tudi, da se strinja z ugotovitvijo, da so se pogini dogajali že prej, tudi pri nas, a so bili deležni manj pozornosti. Po njegovih zapiskih se je največji pogin ptičev pri nas zgodil leta 1976. Marca tega leta so se nekatere ptice selivke že vrnile iz severne Afrike. Prve dni meseca je bilo vreme nenavadno toplo, nato pa je prišla nenadna ohladitev, ki je s sabo prinesla tudi obilne snežne padavine. V Ljubljani je zapadlo okoli 70 centimetrov snega, drugod še več, zato je veliko ptičev poginilo ob cestah, rekah in tudi na letališču Brnik.

Po koncu sneženja se je zjasnilo, 13. marca pa so nato v Ljubljani namerili kar -13 stopinj Celzija, kar je pomorilo še preostale ptiče. "O tem je bil na TV-dnevniku prikazan kratek prispevek o ptičih, ki pristajajo na cestah, ker drugje ni bilo kopnega," se še spominja Šere.