Znanstveniki so do ugotovitev prišli z opazovanjem ščurkov. Foto: EPA
Znanstveniki so do ugotovitev prišli z opazovanjem ščurkov. Foto: EPA

Do odkritja je prišla skupina znanstvenikov z univerze McMaster v kanadski provinci Ontario, svoje izsledke pa so objavili v reviji Evolutionary Biology.

V članku so med drugim zapisali, da proizvajanje tega vonja, ki je mešanica navadnih maščobnih kislin, velja za žuželke in rake, do razvoja tega vonja pa naj bi prišli že pred 400 milijoni let.

Za vonj preprost vzrok
Nastanek tega vonja ima preprost vzrok. S tem je narava poskrbela, da so žive živali opozorjene na morebitno nevarnost. Neprijeten vonj mrtve živali namreč druge opozori na morebitno nevarnost, denimo navzočnost kakšnega strupa in bolezni ali plenilcev.

Pred ščurki opazovali že mravlje
Znanstvenike je do odkritja vodilo opazovanje ščurkov. Ko šurek najde primerno zatočišče, začne oddajati feromone, da s tem privalči še druge predstavnike iste vrste. Da bi ugotovili, katere kemične snovi so pri tem vsebovane, so znanstevniki iz mrtvih ščurkov pridobili njihove telesne tekočine. Ko so te nato namestili na določena mesta, so opazili, da se drugi ščurki teh mest izogibajo. Tako so znanstveniki postavili hipotezo o "vonju po smrti". Ob tem so se spomnili na znanstveni članek E. O. Wilsona, ki je nekoč zapisal, da mravlje druge mrtve mravlje odnesejo iz gnezd na posebna pokopališča, ob tem pa dodal, kako mravlje motijo maščobne kisline mrtvih mravelj.

Prav zato so znanstveniki pregledali ščurke in ugotovili, da so moteče ravno maščobne kisline. V tej mešanici kislin sta najpomembnejši oleinska in linolejska. Ker gre za isti snovi pri nekoliko različnih živalih, je mogoče sklepati, da te iste snovi proizvajajo tudi nekatere druge živali.