Slovesna podelitev Nobelovih nagrad je vsako leto v Oslu. Foto: EPA
Slovesna podelitev Nobelovih nagrad je vsako leto v Oslu. Foto: EPA
Vse oči so bile uprte v profesorja Hansa Jornvalla, tajnika Nobelovega odbora. Foto: Reuters

Italijana z ameriškim državljanstvom in dva Britanca, tudi eden od njiju je ameriški državljan, so z desetimi milijoni švedskih kron (1,54 milijona dolarjev) nagradili za predstavitev genetskih sprememb na miših s pomočjo izvornih celic.

Nobelova nagrada za medicino je prva izmed nagrad, ki jih vsako leto podeli Švedska kraljeva akademija znanosti v Stockholmu. Nagrade za dosežke v znanosti, literaturi in miru se imenujejo po znamenitem odkritelju dinamita Alfredu Nobelu, podeljujejo pa jih od leta 1901.

Ameriško-britansko-italijansko sodelovanje
Capecchi je bil rojen v Italiji leta 1937 in je profesor genetike človeka in biologije na univerzi v Utahu v Ameriki, v Veliki Britaniji rojeni Smithies je profesor patologije na univerzi v Severni Karolini, Evans pa je direktor šole za bioznanosti in profesor genetike sesalcev na univerzi v Cardiffu v Britaniji. Lani sta Nobelovo nagrado za medicino prejela Američana Andrew Z. Fire in Craig C. Mello za temeljni mehanizem za nadzor pretoka genetskih podatkov.

V torek bodo razglasili nobelovca za fiziko, v sredo za kemijo, v četrtek za književnost, v petek za mir, naslednji ponedeljek pa bo znan prejemnik Nobelove nagrade za ekonomijo. Kot vsako leto bo slovesna podelitev v Stockholmu 10. decembra.