Najbolj so za malarijo ogroženi v Afriki. Foto: Reuters
Najbolj so za malarijo ogroženi v Afriki. Foto: Reuters

Cepivo bi lahko začeli uporabljati že prihodnje leto, potem ko so testi pokazali, da nudi skoraj 80-odstotno zaščito pred to parazitsko boleznijo, ki jo prenašajo komarji in ogroža na milijone otrok, večinoma v Afriki.

Poživitveni odmerek novega cepiva proti malariji ohranja visoko raven zaščite pred to boleznijo, so danes sporočili raziskovalci in izrazili upanje, da bi lahko cepivo v nekaj letih začeli proizvajati v velikem obsegu. Kot so poudarili, je njihovo cepivo poceni in imajo že sklenjen dogovor o proizvodnji več kot sto milijonov odmerkov na leto, poroča britanski BBC.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je lani oktobra odobrila prvo cepivo proti malariji in ga priporočila za široko uporabo. Gre za cepivo, ki ga je razvilo britansko farmacevtsko podjetje GlaxoSmithKline (GSK), doslej pa ga je prejelo že več kot milijon otrok v Afriki.

Vendar pa je raziskava pokazala, da je učinkovitost cepiva GSK le okoli 60-odstotna in sčasoma občutno upade tudi ob poživitvenem odmerku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cepivo z oznako R21/Matrix-M, ki so ga razvili znanstveniki z Oxforda, pa glede na ugotovitve nudi 77-odstotno učinkovitost pri preprečevanju malarije. To je prvič, da je bil dosežen cilj WHO-ja o 75-odstotni učinkovitosti cepiva, dodaja AFP.

Rezultati preizkusa cepiva pri 409 otrocih iz Burkina Fasa so pokazali, da so trije začetni odmerki, ki jim je leto pozneje sledil še poživitveni odmerek, zagotavljali do 80-odstotno zaščito.

Kot je ob novici sporočila humanitarna organizacija Malaria No More, objavljeni dosežek pomeni, da bi "v času naših življenj" otroci lahko prenehali umirati za malarijo.

Za razvoj učinkovitih cepiv je bilo potrebno več kot stoletje, saj je parazit malarije, ki ga širijo komarji, izjemno zapleten in izmuzljiv, zaradi česar je težko razviti zaščito, so po poročanju BBC-ja opozorili pri organizaciji.

Skupina, ki je razvila cepivo, bo v prihodnjih tednih začela postopek za pridobitev odobritve, vendar bo končna odločitev odvisna od rezultatov večjega preskusa na 4800 otrocih, ki naj bi ga izvedli pred koncem leta.