Palestinski otroci v vrsti pred dobrodelno kuhinjo v Han Junisu čakajo na hrano. Foto: Reuters
Palestinski otroci v vrsti pred dobrodelno kuhinjo v Han Junisu čakajo na hrano. Foto: Reuters

V Globusu se tokrat dotikamo zgodb, ki razkrivajo nemoč in bedo življenja najmlajših prebivalcev Zemlje. Deset hudo poškodovanih otrok skuša telesne rane pozdraviti v Univerzitetnem rehabilitacijskem Inštitutu Republike Slovenije Soča. Mati štiriletnega dečka Hamuda je posebej za našo televizijo opisala trenutke, ko je bil njen sin že razglašen za mrtvega, zdaj pa se uspešno zdravi v Ljubljani.

Zgodba Hamuda iz Gaze. Prispevek Sekuja Condeja in Karmen Švegl.

Medtem smo v Nemčiji zbirali izkušnje ukrajinskih mladostnikov, ki jim je bila v domovini odvzeta pravica do izobraževanja. Zdaj tega skušajo opravljati v Berlinu, a ker se tam trenutno šola približno 210 tisoč ukrajinskih otrok, se šole spopadajo s pomanjkanjem učiteljev in prostorov.

Kaj tare Ukrajince, ki se šolajo v Nemčiji? Prispevek nemške dopisnice Maje Derčar.

Huda grozodejstva nad otroki in vseživljenjske travme

Ne le ubijanje, pohabljanje, odrekanje humanitarne pomoči ter uničevanje bolnišnic in šol, na otroke v vojnah prežijo tudi ugrabitve, izkoriščanje v oboroženih spopadih in spolno nasilje.

Pogovor s Philippejem Lazzarinijem, vodjo Agencije Združenih narodov za palestinske begunce.

Posebej za Globus je spregovorila priznana klinična psihologinja Zlatina Kostova z Univerze v Massachusettsu in skušala razložiti, kaj življenje v vojni pomeni za otroke. "Predstavljajte si, da se bojite kač. Ta nenadoma skoči pred vas. Vaši možgani bodo v tem trenutku, da bi vas zaščitili in aktivirali vaše telo, začeli sproščati določene hormone, na primer adrenalin in kortizol. Ko bo kača odšla, se bodo tudi možgani umirili. Ti otroci pa živijo s kačami, torej njihovi možgani neprenehoma sproščajo te hormone, zato je del možganskega sistema, ki zazna nevarnost in nanjo odgovori, neprestano aktiviran. Tako pride do sprememb v razvoju in delovanju možganov otroka." Kako bodo otroci to preživeli, kdo jim lahko pomaga?

Pogovor s klinično psihologinjo Zlatino Kostovo, Univerza v Massachusettsu.
Globus: Otroci vojne