Kordež je priznal krivdo v devet milijonov evrov vrednem oškodovanju Merkurja. Foto: BoBo
Kordež je priznal krivdo v devet milijonov evrov vrednem oškodovanju Merkurja. Foto: BoBo
Kordež priznal krivdo

Po več kot treh letih sodnih postopkov in dobrem letu, ki ga je Kordež prebil v zaporu, se, kot kaže, končuje tudi zgodba o devetmilijonskem oškodovanju nakelskega trgovca. Kolikšna bo končna zaporna kazen za Kordeža, bo znano po novem letu, je za TV Slovenija poročala Tina Hojnik.

Kordež, ki je v preteklosti sicer večkrat zanikal krivdo, je kriv zlorabe položaja in ponarejanja listin, o sporazumu o priznanju krivde pa se mora zdaj izreči še sodišče. O sporazumu bo odločalo v januarju. Ali je Kordež tožilstvu ponudil še kaj, kar bi lahko uporabili, pa ni znano, saj zadeve ni želel komentirati.

Kriv, oproščen in ponovno kriv
Okrožno sodišče je že septembra 2012 odločilo, da je Kordež v omenjeni zadevi kriv zlorabe položaja in ponareditve poslovnih listin ter mu prisodilo pet let zaporne kazni in naložilo plačilo 39.504 evrov denarne kazni.

Takrat je sodišče še odločilo, da so krivi zlorabe položaja oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih tudi nekdanji član Merkurjeve uprave Milan Jelovčan, nekdanja izvršna direktorica za finance Janja Krašovec ter nekdanji direktor družbe Kograd Igem Oto Brglez.

Jelovčanu so prisodili dve leti zaporne kazni in plačilo 19.943 evrov kazni, Krašovčevi in Brglezu pa vsakemu leto in pol zaporne kazni ter plačilo 16.460 evrov. Sodišče je odločilo, da je odgovorno za oškodovanje Merkurja tudi koroško gradbeno podjetje Kograd Igem, ki je sodelovalo v preprodaji trgovskega centra Primskovo. Podjetju je zato prisodilo kazen v znesku 100.000 evrov.

Četverica obsojenih je takrat po mnenju senata ljubljanskega okrožnega sodišča s preprodajo trgovskega centra Primskovo Merkur oškodovala za nekaj več kot devet milijonov evrov.

Leta 2013 je višje sodišče Kordežu nato dvignilo kazen na šest let in pet mesecev, a mu je leto pozneje ugodilo v pritožbi in razveljavilo odločbo o odvzemu skoraj 2,4 milijona evrov nezakonito pridobljenega premoženja. Ob tem je Jelovčana tudi oprostilo krivde.

Konec oktobra 2014 pa je vrhovno sodišče Kordeža izpustilo na prostost, saj je ugodilo njegovi zahtevi po varstvu zakonitosti. Nato je na začetku decembra letos prišel še en preobrat, saj je Kordež krivdo za posel s centrom Primskovo prevzel nase in s tem razbremenil krivde nekdanje člane uprave Merkurja, ki so jo sestavljali Goran Čelesnik, Jelovčan, Marta Bertoncelj, Jakob Piskernik in Branko Dernovšek.

Kordež priznal krivdo