Ko mu je predsednica senata pokazala fotografijo trupla Ljubice Ulčar, je Plut odmaknil pogled. Foto: RTV SLO
Ko mu je predsednica senata pokazala fotografijo trupla Ljubice Ulčar, je Plut odmaknil pogled. Foto: RTV SLO
Silvo Plut
Zaradi poškodb, ki jih je Plut dobil, ko ga je v priporu pretepel en ali več priprtih, zahteva 3,5 milijona tolarjev odškodnine. Foto: Policija

Pluta so obremenjevale grožnje Huberta Ocvirka, ki mu je naročil, naj opravi z Ulčarjem ali pa bo ubil njegovega očeta in brata. Ocvirk in Plut sta bila skupaj v priporu zaradi ropa pošte v Polhovem Gradcu, Ulčar pa je bil obremenilna priča proti njima. Plut je pred sodiščem izjavil, da sam ni čutil zamere do Ulčarja.

Februarja je Plut, ki naj bi se mu zaradi groženj "mešalo v glavi", obiskal zakonca Ulčar, po besednem boju pa ju je napadel. 35-letnega Mirka naj bi zvezal, nato pa se znašal nad njegovo ženo. Kriminalistom je 37-letni Plut povedal, da je februarja prišel k Ulčarjevima, da bi Mirka Ulčarja vprašal, zakaj ga je kot priča lažno obtožil ropa pošte v Polhovem Gradcu. Ker odgovora ni dobil, je začel groziti 32-letni Ulčarjevi ženi Ljubici.

V kopalnici, kamor jo je odnesel, pa se je po Plutovih besedah zgodila nesreča, saj se je žrtev pri padcu porezala z nožem. Zatrdil je, da je bila Ulčarjeva ob njegovem odhodu še živa. Zato Plut meni, da bi bila lahko med umorom v hiši prisotna tretja oseba, ki se je Ulčarju pomagala odvezati.

Umor in sum umora
Plut se je pred preiskovalno sodnico branil z molkom. Zaradi suma umora 25-letne Jasmine Djošić pri Aleksincu mu grozi tudi desetletni zapor v Srbiji. Sodilo se mu bo v odsotnosti, saj Slovenija nečlanicam EU-ja državljanov ne predaja. Bo pa ob morebitni obsodbi srbsko pravobranilstvo naši državi poslalo prošnjo za prestajanje dosojene kazni v domovini.

Silvo Plut je zaradi umora nekdanje sošolke Marjance Matjašič februarja leta 1990 v domačem Božakovem pri Metliki za rešetkami že preživel trinajst od dosojenih petnajstih let.