Kriminalisti preiskujejo dva sklopa kaznivih dejanj oškodovanja družb. Direktor NPU-ja Darko Majhenič je na novinarski konferenci pojasnil, da v prvem sklopu preiskujejo sume oškodovanja v višini treh milijonov evrov, v drugem sklopu pa prve ocene kažejo na šest do sedem milijonov evrov škode. Foto: MMC RTV SLO
Kriminalisti preiskujejo dva sklopa kaznivih dejanj oškodovanja družb. Direktor NPU-ja Darko Majhenič je na novinarski konferenci pojasnil, da v prvem sklopu preiskujejo sume oškodovanja v višini treh milijonov evrov, v drugem sklopu pa prve ocene kažejo na šest do sedem milijonov evrov škode. Foto: MMC RTV SLO
Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) v hišnih preiskavah iščejo dokaze za utemeljitev suma oškodovanja več gospodarskih družb. Prve ocene kažejo, da so bile družbe - neuradno CPL, KPL in TAČ - oškodovane za več milijonov evrov. Foto: EPA
CPL
Cestno podjetje Ljubljana je sicer v stečaju. Zaposlovalo je okoli 260 zaposlenih, večina jih je zaposlitev izgubila, začasno pa je zaposlenih okoli 40 delavcev. Ima dve hčerinski družbi - Tovarno asfalta Črnuče (TAČ) in KPL. Foto: BoBo
27 preiskav, šest pridržanih, 10 mio. evrov domnevne škode
Preiskava 10-milijonskega oškodovanja
Preiskava lastniškega prevzema CPL-ja
Kriminalisti preiskujejo CPL in KPL

96 kriminalistov je na podlagi sodnih odredb na območju ljubljanske, koprske in kranjske policijske uprave na naslovih fizičnih in pravnih oseb iskalo poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, so sporočili z GPU-ja.

Gre za preiskavo kaznivih dejanj v škodo treh gospodarskih družb iz Ljubljane, ki sta lastniško povezani, preiskavo pa vodita Specializirano državno tožilstvo (SDT) in Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani.

"Preiskujejo sum več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja v gospodarski dejavnosti, pranja denarja in goljufij, za vsa obravnavana kazniva dejanja pa je zagrožena zaporna kazen do osmih let," je na novinarski konferenci potrdil direktor NPU-ja Darko Majhenič. Ker preiskava še vedno poteka, pa imen družb in osumljenih ni želel izdati.

"Prvooškodovana družba je v stečaju in ima v 100-odstotni lastniški delež v drugi oškodovani družbi s sedežem v Ljubljani. Poleg tega pa ima še 75-odstotni delež v eni izmed povezanih družb, prav tako s sedežem v Ljubljani," je pojasnil.

Preiskava v dveh delih
Prvi del preiskave usmerja Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, poteka pa zoper izvršnega direktorja prvooškodovane družbe iz Ljubljane in hkrati predsednika upravnega odbora te družbe zaradi suma storitve štirih kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja v gospodarski dejavnosti.

Direktor si je prizadeval zadovoljiti lastne interese
"Osumljeni je med letoma 2009 in 2011 namreč pri vodenju gospodarske družbe sklenil za družbo več škodljivih pogodb - v več primerih je nastopil kot porok trem gospodarskim družbam iz Ljubljane, ki so najemale posojila in lizinge pri različnih bankah in gospodarskih družbah, ki se ukvarjajo s finančnim lizingom nepremičnin. Višina sklenjenih posojilnih lizinških pogodb znaša okoli 10 milijonov evrov," je pojasnil Majhenič.

Družba, ki jo je vodil osumljeni direktor, sicer poslovno in kapitalsko ni povezana z družbami, ki so najemale posojila in lizinge. "Izvršni direktor ni ravnal kot dober gospodar družbe, ki jo je vodil, temveč je zasledoval lastne interese. S prevzemanjem pogodbenih obveznosti torej kot porok za družbo, ki jo je vodil, prevzemal finančne obveznosti in jo izpostavljal dodatnemu tveganju za poplačilo finančnih obveznosti, ki so za družbo tudi dejansko nastale," je dodal.

S svojim ravnanjem je vsem trem družbam omogočil za približno 10,5 milijona evrov premoženjske koristi, družbi, ki jo je vodil, pa povzročil za okoli tri milijone škode, ugotavljajo na NPU-ju. Ugotovili so tudi, da je osumljeni direktor sklenil pogodbo o izvedbi strokovnih storitev za približno 330.000 evrov - družba teh storitev ni opravila, kljub temu pa je direktor "storitev" plačal in tako oškodoval družbo za navedeni znesek.

Sistematično izčrpavali premoženje družbe
V prvem sklopu tako preiskujejo sume oškodovanja za treh milijonov evrov, v drugem sklopu pa prve ocene NPU-ja kažejo na od šest do sedem milijonov evrov škode.

Drugi del preiskave se nanaša na sklop več kaznivih dejanj zoper sedem fizičnih oseb, ki so v letih 2012 in 2013 "kontinuirano izvrševale" kazniva dejanja zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti, dva izmed njih pa sta osumljena tudi pranja denarja in kaznivih dejanj goljufije.

Štirje osumljeni direktorji so v teh letih izmenjaje opravljali funkcijo direktorja drugooškodovane gospodarske družbe, ki je del skupine lastniško med seboj povezanih družb prvooškodovane družbe. "Z namenom pridobiti protipravno premoženjsko korist povezani istoimenski družbi iz Italije in Slovenije, katere odgovorna oseba in večinski lastnik je glavni osumljeni, so zlorabili svoj položaj s tem, da so v nasprotju z načelom dobrega in vestnega gospodarjenja kljub slabemu finančnemu položaju družbe v dogovoru z glavnim osumljenim načrtno in sistematično izčrpavali njeno premoženje," je povedal Majhenič.

Prav tako naj bi eden izmed osumljenih direktorjev, osumljen pranja denarja, iz računa družbe s sedežem v Italiji dvignil denar in ga nakazal na lasten račun.

Istoimenska družba iz Italije naj bi bila Patera, druga in tretja oškodovana družba pa naj bi neuradno bili CPL-jevi hčerinski družbi Komunalno podjetje Ljubljana (KPL) in Tovarna asfalta Črnuče (TAČ) - v obeh so sicer že potrdili, da so jih obiskali kriminalisti.

KPL: Preiskava povezana z lastniškim prevzemom CPL-ja
"Današnja preiskava NPU-ja na sedežu podjetja KPL je potekala v zvezi s poslovanjem podjetja in dejavnostmi nekdanjih poslovodstev ter nadzornih organov, v preteklosti povezanih z lastniškim prevzemom CPL-ja, ter ni povezana s tekočim poslovanjem podjetja, njegovo sedanjo upravo ali nadzornim organom," so sporočili iz podjetja KPL.

Podjetje je sicer obremenjeno s tremi različnimi poroštvi petih oseb, družba pa ima od 16. maja blokirane vse račune.

Prav tako so bili preiskovalci na sedežu družbe Tovarna asfalta Črnuče (TAČ). Tudi tu je po njihovih besedah preiskava povezana s sumom oškodovanja zaradi dejavnosti prejšnjih poslovodstev in ne ogroža finančnega prestrukturiranja družbe, ki je v prisilni poravnavi.

CPL lani v stečajni postopek
Cestno podjetje Ljubljana je sicer v stečaju. Zaposlovalo je okoli 260 zaposlenih, večina jih je zaposlitev izgubila, začasno pa je zaposlenih okoli 40 delavcev. Ima dve hčerinski družbi - Tovarno asfalta Črnuče (TAČ) in KPL.

Stečajni upravitelj Veljko Jan je priznal za 65,65 milijona evrov navadnih terjatev in za 4,04 milijona evrov prednostnih, pogojno priznanih je za 18,7 milijona evrov. KPL namerava upravitelj prodati, a se po njegovih besedah pojavlja vprašanje velikih poroštev, ki jih je KPL dal za garancijo plačil deležev na podjetjih v skupini in ne izhajajo iz rednega poslovanja družbe.

Neplačila in jamstva
CPL je od prve polovice leta 2012 lastniško obvladovala družba Patera Ranka Mimovića. Patera je sprva pridobila 50,5 odstotka družbe CPL Naložbe, lastnice CPL, od nekdanjih vodij CPL-ja Alojzija Kramljaka in Stanka Petriča, nato pa se je novembra 2012 dogovorila še za 49,5-odstotni delež v lasti izvršnega direktorja CPL-ja Mihaela Bizjaka, nekdanjega direktorja KPL-ja Zvonka Šavorja in nekdanjega direktorja TAČ-a Bojana Kozarja.

Patera kupnine za 49,5-odstotni delež, neuradno 3,5 milijona evrov, ni nakazala, zato so omenjeni začeli postopke za unovčitev poroštev - Patera je nakup deleža jamčila prek družbe KPL.

27 preiskav, šest pridržanih, 10 mio. evrov domnevne škode
Preiskava 10-milijonskega oškodovanja
Preiskava lastniškega prevzema CPL-ja
Kriminalisti preiskujejo CPL in KPL