Koštunica v sporazumu, ki ga je EU ponudil v podpis Srbiji, vidi zvijačo, s katero želijo Beograd pripraviti do priznanja Kosova. Foto: EPA
Koštunica v sporazumu, ki ga je EU ponudil v podpis Srbiji, vidi zvijačo, s katero želijo Beograd pripraviti do priznanja Kosova. Foto: EPA

Srbski premier v odstopu Koštunica je izjavil, da bi vsak, ki bi v imenu Srbije podpisal sporazum z EU-jem, sodeloval pri "razbijanju Srbije".

je dejal, da želi EU sporazum o pridružitvi in stabilizaciji z Beogradom podpisati zgolj zato, da bi Srbija tako priznala Kosovo. Po njegovih besedah je bila neodvisnost Kosova načrtno razglašena po parafiranju in pred podpisom sporazuma z EU-jem, da bi lahko podpis Srbije razumeli kot priznanje neodvisnosti "prve Natove države na svetu".

Kdo soudeleženec pri "razbijanju Srbije"?
"Če bi zdaj, ko je 17 držav EU-ja priznalo enostransko neodvisnst, Srbija podpisala sporazum z EU-jem, bi teh 17 držav razumelo, da je sporazum podpisan ne s celo Srbijo, temveč s Srbijo brez Kosova", je svoje stališče razložil Koštunica in dodal, da lahko vsak srbski državljan vidi, da nekaj ni v redu s "Solanovim sporazumom", ki ga ponujajo Srbiji v podpis. "Tisti, ki prikriva ta dejstva, postaja soudeleženec pri uresničevanju pravega cilja Solanovega sporazuma, to pa je razbijanje Srbije in priznanje enostranske neodvisnosti te lažne tvorbe," je ošvrknil tudi svoje politične tekmece.

Podpora proevropskim silam
EU želi sporazum podpisati pred srbskimi parlamentarnimi volitvami 11. maja in tako podpreti proevropske sile v Srbiji s predsednikom Borisom Tadićem na čelu.

T. V.