Potniki na londonskem avtobusu opazujejo protestnike z zastavami Evropske unije. Foto: Reuters
Potniki na londonskem avtobusu opazujejo protestnike z zastavami Evropske unije. Foto: Reuters
Michel Barnier in Jean-Claude Juncker
Voditelji EU-ja, na fotografiji glavni pogajalec za brexit Barnier in predsednik Evropske komisije Juncker, se strinjajo, da je v pogajanjih dosežen napredek, a ta ni zadosten. Foto: Reuters
EU začenja priprave na trgovinski sporazum z Veliko Britanijo

S politično gesto se želi EU približati Veliki Britaniji, ki poziva k takojšnjim pogajanjem o prihodnjih odnosih. Notranji pogovori članic EU-ja o prihodnjih odnosih in prehodnem obdobju po brexitu naj bi omogočili preboj v pogajanjih do konca leta.

EU še vedno vztraja, da je najprej treba doseči zadosten napredek pri treh prednostnih ločitvenih vprašanjih - pravicah državljanov, finančni poravnavi in meji na irskem otoku -, šele nato lahko začnejo pogajanja o prehodnem obdobju in prihodnjih odnosih.

"Poročila o zastoju med EU-jem in Britanijo so bila pretirana. Napredek ni zadosten, kar pa ne pomeni, da napredka sploh ni," je po koncu vrha poudaril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Obljubil je, da bo sedemindvajseterica tudi v prihodnje k pogajanjem pristopala pozitivno in konstruktivno, in izrazil upanje, da bo zadosten napredek mogoče doseči decembra.

Ocenjevanje napredka znova decembra
Napredek je za zdaj nezadosten. Znova ga bo Unija ocenila decembra. Medtem bo EU začel notranje pogovore, da bo pripravljen na takojšnji začetek pogajanj o prehodnem obdobju in prihodnjih odnosih, če bo napredek zadovoljiv. Glavni pogajalec Evropske unije za brexit Michel Barnier je sicer izrazil dvom o napredku še v tem mesecu.

Britanska premierka Theresa May je po dvodnevnem vrhu v Bruslju optimistična, da bo mogoče doseči dober in pozitiven dogovor. "Ambiciozno in pozitivno gledam na prihodnost in pogajanja," je poudarila. Še vedno pa obstaja možnost brexita brez sklenjenega dogovora. Mayeva verjame, da bo dogovor sicer mogoče doseči, vendar bi bilo neodgovorno, če ne bi bili pripravljeni na vse možnosti, je dejala.

Mayeva vztraja pri zavezah iz Firenc
Mayeva ni želela potrditi nobenih številk, ki krožijo v javnosti. Ponovila je britansko stališče, da bo mogoče dokončen finančni dogovor doseči šele v sklopu pogajanj o prihodnjih odnosih, in ostala v okviru zavez, podanih v govoru v Firencah.

Tedaj je britanska premierka zagotovila dvoje: da ne bo nobena članica zaradi brexita plačala več ali prejela manj denarja. To se razume kot zagotovilo, da bo Britanija prispevala okoli 20 milijard evrov, kolikor znaša njen netoprispevek v proračun do konca trenutnega večletnega finančnega okvira. Drugo finančno zagotovilo britanske premierke je, da bo Britanija poplačala vse finančne obveznosti, ki jih je prevzela kot članica Unije. Koliko naj bi to konkretno zneslo, za zdaj ni jasno.

Za zadosten napredek glede finančne poravnave naj bi bilo po neuradnih informacijah dovolj opredeliti skupna načela za izračun finančnih obveznosti Britanije, ne bi bilo pa treba določiti konkretnih številk.

Največ strinjanja je v pogajanjih o pravicah državljanov. Mayeva je v četrtek v odprtem pismu presodila, da je dogovor o tem na dosegu, in izrazila prepričanje, da ga je s prožnostjo in ustvarjalnostjo na obeh straneh mogoče doseči v prihodnjih tednih.

Voditelji EU-ja optimistični
Voditelji preostalih članic EU-ja so v glavnem prav tako optimistični. Nemška kanclerka Angela Merkel je poudarila, da nič ne nakazuje na neuspešnost pogajanj.

Izpostavljali so tudi, da ni britanska premierka predstavila ničesar novega. Mayeva je nekoliko podrobneje predstavila stališča iz Firenc, kar je bilo koristno, ni pa nobenih novih predlogov, je po koncu prvega dne vrha povedal nizozemski premier Mark Rutte.

"Hudič je v podrobnostih," je opozoril malteški premier Joseph Muscat, ki je prav tako izpostavil dobro vzdušje, a dodal, da to ne spreminja ocene, da ni zadostnega napredka za prehod v drugo fazo pogajanj, ki bo pokrivala zlasti trgovinske odnose.

EU začenja priprave na trgovinski sporazum z Veliko Britanijo