Evropski parlament želi konkretnejše ukrepe, da bi imeli koristi od sodelovanja med EU-jem in Prištino tudi prebivalci Kosova. Foto: EPA
Evropski parlament želi konkretnejše ukrepe, da bi imeli koristi od sodelovanja med EU-jem in Prištino tudi prebivalci Kosova. Foto: EPA

Resolucija, ki jo je pripravila avstrijska poslanka Ulrike Lunachek, Evropski parlament pa jo je sprejel z 455 glasovi za in več kot 150 proti, med drugim pozdravlja priznanje neodvisnosti Kosova članic Unije, tiste članice, ki tega niso storile - Ciper, Grčija, Romunija, Slovaška in Španija – pa poziva, naj to storijo. "Da bi bila evropska politika učinkovita za dobrobit vseh na Kosovu, bi morale članice EU-ja okrepiti skupni pristop h Kosovu," piše v resoluciji.

Evropski parlament nasprotuje možnosti razdelitve Kosova med Srbijo in Albanijo. Ne glede na razlike med članicami, kar zadeva status Kosova, je pomembno, da Unija z njim vzpostavi odnose in tako ohranja stabilnost ter varnost v neposrednem sosedstvu.

Ključno leto za reforme
Evropski poslanci zahtevajo konkretne ukrepe, da bi koristi sodelovanja z EU-jem za državljane Kosova postale bolj oprijemljive, in se zavzemajo za ukinitev vizumov, ko bo država izpolnila vse pogoje.

Letošnje leto je ključno za kosovsko vlado in upravo, da bi dosegli napredek pri izvajanju ključnih reform, kot so boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu, decentralizacija in reforma javne uprave, meni EP.

Resoluciji je podprl tudi evropski poslanec iz Slovenije Jelko Kacin (Alde/LDS), ki je pred glasovanjem parlament pozval, naj podpre člana kosovskega parlamenta, vodjo poslanskega kluba liberalne stranke srbske manjšine SLS Petra Miletića, ki je bil v ponedeljek žrtev poskusa atentata. Napad je poskus ogrožanja stabilnosti na Zahodnem Balkanu, je menil Kacin.

"Resolucija pritisk na Srbijo"
Ta resolucija EP-ja pomeni povečanje pritiskov na Srbijo, je za B92 povedal Dragoljub Mićunović, predsednik zunanjepolitičnega odbora srbske skupščine. Dodal je, da je treba počakati na svetovalno mnenje Meddržavnega sodišča v Haagu o zakonitosti enostranske razglasitve Kosova, ki naj bi bilo znano konec meseca.