Sankcije EU-ja proti libijskemu režimu sledijo podobnim sankcijam ZDA in Varnostnega sveta Združenih narodov. Foto: EPA
Sankcije EU-ja proti libijskemu režimu sledijo podobnim sankcijam ZDA in Varnostnega sveta Združenih narodov. Foto: EPA
Sankcije EU-ja proti Gadafiju
Obroč okoli Gadafija se oži

Članice so odločitev o sankcijah proti režimu Moamerja Gadafija soglasno sprejele zaradi nasilja nad protestniki, ki zahtevajo demokratične spremembe. Sankcije med drugim vključujejo zamrznitev premoženja Gadafija, njegove družine in vlade ter prepoved solzivca in opreme za boj proti demonstrantom, je sporočilo madžarsko predsedstvo Unije.

EU skuša stopiti v stik z opozicijo
Prepoved potovanja v EU se nanaša na Gadafija in 25 predstavnikov režima - člane njegove družine, tesne sodelavce in druge, odgovorne za nasilje nad civilisti po 15. februarju. Zamrznitev premoženja se nanaša na Gadafija in pet članov njegove družine ter še 20 posameznikov.


ZDA so sankcije proti Libiji sprejele že prejšnji teden, v nedeljo pa jih je soglasno sprejel tudi Varnostni svet ZN-a. EU je uvedel nekatere dodatne sankcije, poleg tega pa skuša stopiti v stik z voditelji libijske opozicije.

EU brez prepovedi uvoza nafte iz Libije
Evropski komisar za energijo Günther Oettinger je dejal, da večina libijske nafte in plina ni več pod nadzorom Gadafijevega režima, in zato zavrnil možnost prepovedi izvoza nafte iz Libije v članice EU-ja, saj bi "morebiti kaznovali napačne ljudi". "Obstaja razlog, da verjamemo, da večina polj nafte in plina ni več pod Gadafijevim nadzorom," je dejal Oettinger.

Komisar je pojasnil, da deleža nafte in plina, ki ju EU dobi iz Libije, nista zanemarljiva, a prav tako nista zelo velika. Libijski plin po njegovih besedah predstavlja manj kot tri odstotke celotnega trga v EU-ju, libijska nafta pa manj kot deset odstotkov. Oettinger je menil, da libijska kriza ni razlog za rast cen nafte.

Odločitev o sankcijah so evropski ministri sprejeli prej, kot je bilo načrtovano, da bi zagotovili čimprejšnje izvajanje sankcij. Sankcije naj bi začele veljati v prihodnjih dneh, ko bodo objavljene v Uradnem listu EU-ja.

Humanitarna pomoč EU-ja
Evropska komisija je v petek sporočila, da bo Unija prispevala tri milijone evrov takojšnje humanitarne pomoči za Libijce in druge begunce na meji s Tunizijo in Egiptom. Pomoč bodo še povečali, ko bodo znane ocene potreb v tej državi. Mednarodna organizacija za begunce ocenjuje, da je potrebnih najmanj 11 milijonov dolarjev pomoči.

Nemiri lahko povzročijo stradanje milijonov
Evropska komisarka za humanitarno pomoč Kristalina Georgieva je opozorila, da lahko nemiri v Libiji in njihov vpliv na rast cen nafte in hrane povzročijo stradanje na milijone ljudi po svetu. Število ljudi, ki se spopadajo s kroničnim pomanjkanjem hrane, je pred krizo leta 2008 padlo na 880 milijonov, po libijski krizi pa bo preseglo milijardo, je posvarila komisarka.

Sankcije EU-ja proti Gadafiju
Obroč okoli Gadafija se oži