Foto:
Foto:

Novo tranšo bo ta južnoevropska članica evrskega območja dobila predvidoma julija.

Predstavniki EU-ja, IMF-a in Evropske centralne banke so končali enomesečno revizijo stanja grških javnih financ, grška vlada pa je vneto pričakovala odločitev, ali bo dobila naslednji obrok posojila ali ne. Gre za peti obrok posojila, ki je vreden 12 milijard evrov.

"Grčija je dosegla velik napredek, vendar bo treba vseeno pospešiti fiskalne in strukturne reforme, kljub temu da vlada ostaja zavezana ambicioznemu srednjeročnemu proračunskemu načrtu," so nato zapisali predstavniki.

Dozdajšnje odrekanje ni bilo dovolj
O ukrepih sta v Luxembourgu razpravljala tudi grški premier George Papandreu in vodja evroskupine Jean-Claude Juncker. Po pogovorih sta poudarila, da bo morala Grčija najverjetneje dobiti dodatno finančno pomoč, ki bo vključevala prostovoljno pomoč zasebnih bank. Papandreu je ob tem povedal, da bo treba kljub velikemu odrekanju grških državljanov storiti še veliko.

"Vidimo, da trgi ostajajo skeptični, zato se zdaj pogovarjamo o dodatni finančni podpori," je povedal grški premier. V zameno za dodatno pomoč bo morala Grčija sprejeti stroge varčevalne ukrepe.