Sarkozy je v Davosu predstavil svojo vizijo skupine G20. Foto: Reuters
Sarkozy je v Davosu predstavil svojo vizijo skupine G20. Foto: Reuters

"Ne kanclerka Merklova ne jaz ne bova nikoli, nikoli obrnila hrbta evru. Nikoli ne bova zapustila evra," je obljubil na forumu v mondenem švicarskem zimskošportnem središču Davos. Priznal je, da po pomoči Grčiji in Irski obstajajo skrbi o prihodnosti skupne evropske valute in dodal, da evro ni le ekonomsko vprašanje, ampak zadeva identiteto Evropejcev.

"Evro pomeni Evropo. Evro je Evropa in Evropa je videla 60 let miru na našem kontinentu. Evro je takšnega pomena, da bomo za njim stali vedno, ko ga bo treba braniti. Posledice njegovega padca bi bile namreč tako katastrofalne, da se s takšno mislijo ne bi mogli nikoli ukvarjati," je Sarkozy zatrdil, da so odločeni zagotoviti krepak evro. Tiste, ki so stavili proti evru, je opozoril, da bodo izgubili svoj denar.

"Dolar ostaja vodilna valuta"
Francija je prevzela predsedovanje skupini najpomembnejših svetovnih gospodarstev G20, med katerim namerava Sarkozy doseči dogovor o reformi valute. Njegovi pozivi o novem monetarnem sistemu so sicer naleteli na hladen odziv ZDA, ki reformo razume kot napad na dolar.

Sarkozy je zatrdil, da ne želi oslabiti dolarja. Poudaril je, da je Francija "globoko vdana" svojemu prijateljstvu z ZDA. "Dolar bo še naprej vodilna svetovna valuta," je dodal.

Za udeležence foruma skrbi 4.000 vojakov
V hotelu v Davos je eksplodiralo manjše eksplozivno telo. Eksplozija je povzročila le gmotno škodo. Gospodarskega foruma se udeležuje okoli 2.500 vidnih predstavnikov svetovnega gospodarstva in politike, med njimi približno 30 voditeljev držav in vlad. Za njihovo varnost skrbi 4.000 vojakov, dostop do Davosa pa je tako po kopnem kot po zraku v veliki meri zaprt. Za soboto so sicer dovolili proteste.