Nemci so vse bolj nezadovoljni z načinom reševanja evrokrize. Foto: Reuters
Nemci so vse bolj nezadovoljni z načinom reševanja evrokrize. Foto: Reuters
V Alternativi za Nemčijo so zbrani tudi številni profesorji ekonomije. Foto: Uradna stran

Na odru dvorane v Oberurselu, elitnem predmestju Frankfurta, se je pred približno 1.200 poslušalci zvrstila vrsta ustanoviteljev stranke Alternativa za Nemčijo, ki so z govori proti evru poželi burne aplavze.

"Mislimo, da kancelarka Angela Merkel nima prav, ko pravi, da ni alternative načrtom za finančno pomoč partnericam v težavah," je dejal Konrad Adam, nekdanji novinar konservativnih dnevnikov Frankfurter Allgemeine Zeitung in Die Welt, ki je sodeloval pri ustanavljanju stranke. "Želimo, da vsaka država, ki ne želi ali ne more več ostati v evrskem območju, iz njega lahko izstopi."

Proti zapravljanju davkoplačevalskega denarja
Povod za ustanovitev gibanja, v katerem sodeluje tudi veliko profesorjev ekonomije, je bil prvi evropski načrt za reševanje Grčije maja 2010, ki je zaznamoval prelom načela "no bail out" iz evropskih dogovorov, po katerih je vsaka država odgovorna za svoj dolg.
"Naše elite želijo narediti evro za svet," je ocenil Alexander Gauland, še eden od ustanoviteljev stranke, sicer nekdanji regionalni državni tajnik in esejist. "Gre za poskus, da se izvlečemo iz tistega, kar ne deluje ne politično ne gospodarsko," je dejal ob gromkem odobravanju zbranih.

Alternativa za Nemčijo ali Wahlalternative 2013, ki naj bi jo prihodnji mesec v Berlinu še uradno vpeljali, se želi čim hitreje organizirati, da bi lahko že septembra sodelovala na parlamentarnih volitvah in tako morda preprečila Angeli Merkel, da bi ponovno slavila, kot se ji, kot kaže, obeta.

Sodeč po izsledkih ankete, ki jo je v ponedeljek objavil tednik Focus, bi vsak četrti Nemec mogoče glasoval za stranko, ki si prizadeva za izhod Nemčije iz evrskega območja.