Panos Kamenos je javno povedal, da ima načrt B, medtem ko Aleksis Cipras in Siriza zatrjujeta, da za Grčijo ni druge možnosti kot dogovor z Evropsko unijo. Foto: EPA
Panos Kamenos je javno povedal, da ima načrt B, medtem ko Aleksis Cipras in Siriza zatrjujeta, da za Grčijo ni druge možnosti kot dogovor z Evropsko unijo. Foto: EPA
Grški finančni minister Janis Varufakis
Grčija naj bi želela na novo izpogajati pogoje odplačila 30 odstotkov dolga, medtem ko bi pri 70 odstotkih upoštevala dosedanji dogovor. Partnerjem naj bi Atene ponudile deset novih reform, a zadnje podrobnosti še pilijo na finančnem ministrstvu Janisa Varufakisa. Foto: EPA
Aleksis Cipras
Dva tedna po veliki volilni zmagi in ekspresni sestavi vlade Siriza-Neodvisni Grki gre nova vlada prvič po parlamentarno zaupnico, ki pa ni vprašljiva. Foto: Reuters
Nemški odzivi na grške predloge

"Kar si mi želimo, je dogovor z Evropsko unijo. A če ga ne bo - upajmo, da vseeno bo - in vidimo, da Nemčija ostaja neomajna in bo želela razstaviti Evropo, potem je naša dolžnost, da gremo k načrtu B. In drugi načrt je, da dobimo sredstva iz drugih virov," je v torkovem jutranjem televizijskem šovu razpredal nepričakovani koalicijski partner Sirize in novega premierja Aleksisa Ciprasa.

Kdo bi res posodil denar Grkom?
"V najboljšem primeru bi to bile ZDA, lahko je to Rusija, lahko je Kitajska ali pa kakšna druga država,"
je prepričan Panos Kamenos, da lahko Grčija najde nove partnerje za nova posojila, s katerimi bi uresničili velikopotezne predvolilne napovedi in presekali ostro varčevanje.

Kamenos je vodja Neodvisnih Grkov, desne nacionalistične in evroskeptične stranke, ki je postala partnerica radikalne leve Sirize zaradi ene bistvene skupne točke - ostrega nasprotovanja varčevanju po nareku Bruslja, h kateremu so Grčijo zavezale prejšnje vlade, da so dobile nove milijarde in se tako izognile bankrotu države.

Dvoma o parlamentarni zaupnici sploh ni
Grčija pod novo vlado na vse pretege prepričuje evropske partnerice, da je potreben nov dolžniški sporazum znotraj evroobmočja, s katerim bi Atenam hkrati tudi odpisali del dolgov. A za zdaj preostale države Evropske unije zavračajo takšne predloge in ponavljajo, da mora tudi nova vlada spoštovati dogovorjene sporazume in nadaljevati politiko varčevanja v zameno za nadaljnjo finančno pomoč.

Nova grška vladna koalicija Siriza-Neodvisni Grki gre sicer prav nocoj v parlament po zaupnico. Da jo bo na glasovanju, ki je predvideno za okoli polnoči, dobila, ni dvoma, saj imata vladni stranki v 300-članskem parlamentu 162-člansko večino.

V sredo in četrtek oči uprte v Bruselj
Glasovanje bo potekalo le nekaj ur pred sredinim ključnim izrednim zasedanjem finančnih ministrov evroskupine glede vprašanja grških dolgov in četrtkovim vrhom Evropske unije, v središču katerega bo prav tako Grčija. Finančni minister Janis Varufakis bo v sredo prvič vsem kolegom predstavil načrte nove vlade, potem ko je v preteklih dneh tipal utrip v ključnih evropskih prestolnicah.

Po virih na grškem finančnem ministrstvu naj bi jim predstavil premostitveni program, ki bi omogočil pokritje proračunskih potreb vlade, dokler ne bo izpogajala pogojev izplačila dolga z mednarodnimi posojilodajalci, ki bi začeli veljati 1. septembra.

Prvi korak - dogovor o začasnem programu
Novi grški premier Aleksis Cipras je v nedeljo v predstavitvi programa vlade obljubil, da bo izpolnil vse obljube, ki jih je njegova Siriza dala pred volitvami. Ob tem je zatrdil, da Grčija ne bo prosila za podaljšanje evropskega dela progama mednarodne finančne pomoči, ki se izteče konec februarja, temveč bo zahtevala premostitveni posojilni program, dokler se ne doseže nov celovit dogovor o sanaciji dolgov.

Kot prioriteto svoje vlade je sicer izpostavil blaženje posledic strogih varčevalnih ukrepov v zadnjih letih, ki so v državi povzročili humanitarno krizo. Med drugim je obljubil brezplačno hrano in elektriko za tiste, ki so trpeli zaradi varčevanja. Do leta 2016 pa naj bi minimalno plačo, ki zdaj znaša okoli 580 evrov bruto, zvišali na 750 evrov bruto.

Nemški odzivi na grške predloge