Pomoč Grčiji in drugim državam s finančnimi težavami ima številne nasprotnike. Foto: EPA
Pomoč Grčiji in drugim državam s finančnimi težavami ima številne nasprotnike. Foto: EPA
Ustavno sodišče prikimalo pomoči

S svojo določitvijo je ustavno sodišče ugotovilo, da je so bili dozdajšnji ukrepi za reševanje finančnih zagat obubožanih članic evrskega območja v skladu z ustavo, a ta presoja ne pomeni biankomenice za vso nadaljnjo pomoč, saj bo morala nemška vlada v prihodnje odobritev za tako pomoč iskati v odboru za proračun nemškega parlamenta.

Pri bodočem okrepljenem in vsebinsko razširjenem začasnem mehanizmu za stabilnost evra (EFSF) tako ne sme biti nobenega avtomatizma pri odobravanju posameznih operacij posebne družbe za stabilnost evra.

Prvotni predlog zakona, s katerim bo Nemčija ratificirala dogovor voditeljev evroskupine z 21. julija o dodatni pomoči Grčiji in krepitvi ter razširitvi EFSF-ja, je sicer predvideval, da bi o posameznih odločitvah posebne družbe s sedežem v Luksemburgu, ki se zadolžuje na finančnih trgih in nato v zameno za izpolnjevanje ostrih pogojev posoja denar ranljivim članicam območja evra, odločali le predstavniki članic evroskupine s soglasjem, s čimer bi bilo odločanje učinkovitejše.

Ob prizadevanjih nemške kanclerke Angele Merkel, da si pridobi enotno podporo zakonu v lastnih koalicijskih vrstah, in glede na današnjo presojo ustavnega sodišča je pričakovati, da se bodo določila pred pričakovano dokončno odločitvijo parlamenta konec septembra še spremenila, parlament pa bo najverjetneje dobil močnejšo vlogo.

Kljub tem jasnim omejitvam nemški vladi pa gre vseeno za poraz nemških nasprotnikov načina reševanja dolžniških težav v območju evra, saj sodišče procesa stabilizacije skupne evropske valute ni ustavilo, kar bi bil najbolj črn scenarij.

Nasprotniki so trdili, da ustvarja pomoč ranljivim članicam območja evra luknjo v javnih financah, ki bi lahko otežila delovanje države. Sodišče je tu presodilo, da je presoja o finančnih zmožnostih države v pristojnosti zakonodajalca. Sodišče ni pritrdilo niti argumentu, da finančna pomoč za stabilnost evra slabi kupno moč Nemcev.

V Bruslju zadovoljni
Evropska komisija je zadovoljna z odločitvijo nemškega ustavnega sodišča, da so dozdajšnji ukrepi v pomoč državam v območju evra v skladu z nemško ustavo. Poleg tega je prepričana, da bo Nemčiji odločitev sodišča o okrepljeni vlogi bundestaga pri odločanju v območju evra uspelo izvesti tako, da bo še vedno delovala učinkovito in odločno.

"Čeprav gre za nemško ustavno vprašanje, ima to seveda pomemben vpliv na zmožnost ukrepanja EU-ja in njenih članic pri premagovanju dolžniške krize," je v odzivu na sodbo dejala tiskovna predstavnica komisije Pia Ahrenkilde Hansen.

Ob tem je poudarila, da Komisija popolnoma spoštuje delovanje nemških demokratičnih institucij in jim tudi popolnoma zaupa, da bodo odločitev sodišča uspele uveljaviti tako, da bodo obenem ohranile zmožnost učinkovitega in odločnega ukrepanja države.

Ustavno sodišče prikimalo pomoči