Zaradi bistveno spremenjenih razmer bo verjetno poudarek evropske kohezijske politike tudi v obdobju 2021–2027 delno usmerjen v odpravo posledic koronavirusne krize. Foto: EPA
Zaradi bistveno spremenjenih razmer bo verjetno poudarek evropske kohezijske politike tudi v obdobju 2021–2027 delno usmerjen v odpravo posledic koronavirusne krize. Foto: EPA

Državna sekretarka v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Monika Kirbiš Rojs se je v torek udeležila seje razvojnega sveta kohezijske regije Zahodna Slovenija, na kateri je predstavila informacije o izvajanju evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020 in priprave na novo programsko obdobje 2021–2027. Kot so sporočili iz vladne službe, je zbranim pojasnila, da je vlada po prevzemu mandata 13. marca 2020 aktivno pristopila k nadaljnji pripravi programskih dokumentov za izvajanje evropske kohezijske politike po letu 2020.

Sorodna novica Šircelj: Slovenija si lahko obeta približno pet milijard evrov

"V službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko intenzivno pripravljamo osnutek programskih dokumentov za izvajanje evropske kohezijske politike po letu 2020," je dejala Kirbiš Rojsova. "Ko bodo predlogi programskih dokumentov medresorsko usklajeni, bomo z njimi seznanili vse relevantne partnerje in organizirali posebne delavnice, saj je načelo partnerstva z vsemi deležniki izredno pomembno," je napovedala.

Med drugim je državna sekretarka poudarila še, da so poseben vidik njihovega dela trenutno prav posledice izbruha novega koronavirusa. Ob tem, da jim je uspelo v ukrepe za odpravo posledic krize preusmeriti za okoli 280 milijonov evropskih sredstev, je spomnila na še dodatna sredstva, ki jih je za odpravo posledic pandemije za Slovenijo predvidela Evropska komisija. Trenutno se išče način, kako ta sredstva vključiti v aktualni operativni program.

Zaradi bistveno spremenjenih razmer bo verjetno poudarek evropske kohezijske politike tudi v obdobju 2021–2027 delno usmerjen v odpravo posledic koronavirusne krize ter v dolgoročno in vzdržno rast držav članic EU-ja, so še navedli v vladni službi.