Trije ministri so pred Albanijo obiskali Severno Makedonijo. Foto: EPA
Trije ministri so pred Albanijo obiskali Severno Makedonijo. Foto: EPA

V Tirani so se sešli z albansko zunanjo ministrico Olto Xhaçko, predsednikom vlade Edijem Ramo, predsednikom države Ilirjem Meto in predsednikom največje opozicijske Demokratske stranke Lulzimom Basho.

Širitev Unije na Zahodni Balkan je po navedbah avstrijskega ministra Schallenburga zaradi "političnih, gospodarskih in kulturnih razlogov" v strateškem interesu vseh držav članic EU-ja. "Šele takrat bomo premagali zgodovinsko delitev Evrope po drugi svetovni vojni," je dejal Schallenberg.

Avstrijski minister je tudi izrazil upanje, da se bo začetek pristopnih pogovorov z Albanijo in Severno Makedonijo začel junija še v času portugalskega predsedovanja Svetu EU-ja. Obe državi sta v zadnjih nekaj letih opravili "domačo nalogo" in "dosegli izjemne stvari", zato ni razloga za nadaljnje zamude, je še dejal Schallenberg.

Ob tem je opozoril, da odprta dvostranska vprašanja ne bi smela postati evropska. Podobno po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA meni tudi Logar, ki je dejal, da velja za gorečega zagovornika in podpornika širitve EU-ja na Zahodni Balkan.

Logar: Spoštovati je treba izpolnjevanje meril

Slovenski minister je še dejal, da ne bi smelo biti stalnih blokad zaradi dvostranskih vprašanj. Vse prejšnje, sedanje in prihodnje države kandidatke morajo oziroma bi morale izpolnjevati merila in kot take jih gre ocenjevati, je še dejal Logar in dodal, da "če so merila izpolnjena, sledi naslednji korak, vse drugo bi bilo nevarno".

Logar je tudi izrazil upanje v čimprejšnjo potrditev pogajalskega okvira in sklic prve medvladne konference med Evropsko unijo in Albanijo, so sporočili s slovenskega ministrstva za zunanje zadeve.

Dodali so, da so vsi trije zunanji ministri pozdravili nedavno objavljeno poročilo Evropske komisije o Albaniji, ki je zelo pozitivno, pozdravili tudi nedavno izvedbo in organizacijo parlamentarnih volitev v Albaniji ter pozvali k temeljiti preiskavi vseh očitkov o kršitvah in nepravilnostih pred in med volitvami. Vse politične sile v Albaniji so ministri pozvali, da priznajo legitimnost novoizvoljenemu parlamentu in da pragmatično sodelujejo v korist evropski prihodnosti države ter si še naprej prizadevajo za izvajanje reform.

Češki zunanji minister Kulhanek je dodal, da je Albanija že veliko naredila na področju pravosodne reforme, pravne države ter boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu. "Postopek poteka, čeprav je treba še veliko narediti," je še dejal Kulhanek in dodal, da bi začetek pristopnih pogovorov z Albanijo in Severno Makedonijo zagotovo pomenil spodbudo za celotno regijo.

Xhaçka: Širitev Unije strateški interes članic

Albanska zunanja ministrica Xhaçka je poudarila, da je Albanija politično, gospodarsko in tudi na področju varnosti že zdaj tesno povezana z EU-jem. "Vse, kar se dogaja pri nas, vpliva tudi na države EU-ja," je še dejala in opozorila, da bi morale vse države EU-ja že samo zaradi varnostne politike v širitvi EU-ja videti strateški interes.

Glede zaskrbljenosti zaradi omejitev svobode medijev v Albaniji je ministrica Xhaçka dejala, da je albanski parlament konec leta 2019 sprejel nove zakone, ki urejajo spletne medije. To je naletelo na kritike, a na koncu ni bilo sprememb, ki bi poslabšale svobodo medijev. Zato ni nobenega razloga, da bi še naprej odlašali z začetkom pristopnih pogajanj, je še dejala ministrica.