PDP je že pomagal, Adria pa podobno pričakuje tudi od družbe Aerodrom Ljubljana, ki je prav tako delna lastnica letalskega prevoznika. Foto: MMC RTV SLO
PDP je že pomagal, Adria pa podobno pričakuje tudi od družbe Aerodrom Ljubljana, ki je prav tako delna lastnica letalskega prevoznika. Foto: MMC RTV SLO

Pogajanja z bankami upnicami so se namreč končala neuspešno, saj največja slovenska banka NLB ni želela podpreti nobenega izmed programov, ki jih je za okrevanje Adrie predstavila družba. Pogovorov o kratkoročnem financiranju Adrie tako ne bo več, nadaljevali pa bodo pogajanja o dolgoročni finančni in poslovni sanaciji, je dejal predsednik uprave družbe Maks Tajnikar.

"Pomagal je lastnik, ne država"
Pogodba s PDP-jem je že podpisana, del sredstev pa že na Adrijinem računu, je dejal Tajnikar. Družba podoben dogovor pričakuje tudi od drugega lastnika, Aerodroma Ljubljana, ki pa naj bi prispeval nekoliko manjši delež. "Lastnik nam je pomagal pri zagotavljanju likvidnostnih sredstev, kar je ena od normalnih rešitev," je pojasnil Tajnikar in dodal, da "gre v bistvu za dezinvestiranje".

Aerodrom ne bo dal denarja
Pogodba z Aerodromom Ljubljana naj bi bila že bolj ali manj usklajena, o njej pa mora v ponedeljek odločati še nadzorni svet, je neuradne informacije predstavil Klemen Boštjančič, direktor Adrie. Dogovor z Aerodromom Ljubljana naj bi imel dva elementa. Po eni strani gre za umik zastavnih pravic na del rednih delnic hčerinske družbe Adria Airway Tehnika, ki jih bo odkupila družba PDP. Drugi del pa pomeni spremembo terjatev, ki jih ima Aerodrom do Adrie, v lastniški delež družbe. Po poročanju časnika Dnevnik naj bi šlo za 2,5 milijona evrov.

Pogodba z Aerodromom ne pomeni denarnih sredstev, zagotavlja pa, da obveznosti do Aerodroma ne bodo več vplivale na likvidnost Adrie, je še dejal Boštjančič.

Kam bosta šla Tufek in Ravnikar?
Tajnikar je tudi zavrnil poročanje medijev, da je nekdanjemu izvršnemu direktorju družbe Tadeju Tufku zagotovil mesto svetovalca direktorja v Adrijini odvisni družbi Amadeus in mesečno bruto plačo 8.000 evrov. Po poročanju Radia Slovenija bo upravni odbor družbe o usodi nekdanjih izvršnih direktorjev Tadeja Tufka in Marjana Ravnikarja odločal v ponedeljek.