Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poziva prihaja v času, ko v Washington prihajajo izvršni direktorji največjih ameriških podjetij za proizvodnjo čipov, da bi predstavili svoja stališča glede politike do Kitajske. Bidnova administracija razmišlja o posodobitvi obsežnih pravil, ki jih je uvedla oktobra, da bi ohromila kitajsko industrijo čipov.

Ministrica za trgovino Gina Raimondo, direktor nacionalnega gospodarskega sveta Lael Brainard in Bidnov svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan so med vladnimi predstavniki, ki se bodo srečali z direktorji družb Intel, Qualcomm in Nvidia Corp.

Poziv lobistične skupine je nastal tudi po tem, ko je Kitajska napovedala omejitev izvoza surovin, kot sta galij in germanij, ki se uporabljata v proizvodnji čipov. Ameriška lobistična skupina meni, da ZDA z nadaljnjim zaostrovanjem pravil tvegajo prekinitve v dobavnih verigah, s čimer bi povzročile "znatno negotovost na trgu" in spodbudile povračilne ukrepe Kitajske.

Kot je sporočila skupina, si želi, da bi se Bidnova administracija vzdržala nadaljnjih omejitev, dokler se ne začne konkretneje usklajevati z industrijo in strokovnjaki, da bi ocenili posledice obstoječih in potencialnih novih omejitev, ali so te "jasno definirane, dosledno aplicirane in v polni meri usklajene z zavezniki".

Predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost je za Reuters povedal, da so pravila zasnovali, da bi zagotovili, da se ameriške tehnologije ne uporabljajo na kakršen koli način, ki bi spodkopaval nacionalno varnost.