Po poldrugem letu preiskav se že vložena ovadba dopolnjuje. Foto: MMC RTV SLO
Po poldrugem letu preiskav se že vložena ovadba dopolnjuje. Foto: MMC RTV SLO

Na koprskem okrožnem državnem tožilstvu so za novinarko Radio Slovenija Jasno Preskar potrdili, da poizvedujejo za transakcijskimi računi v Liechtensteinu, na katere naj bi Intereuropa nakazala kupnino za zemljišča razvpitega logističnega centra Čehov v Moskvi. Obstaja sum, da je del kupnine končal tudi v žepu tedanjega predsednika uprave Andreja Lovšina, ki pa to zanika.

Na račun ruske investicije si je Andrej Lovšin, poleg odškodninske tožbe za nekaj manj kot 38 milijonov evrov, nakopal tudi kazensko ovadbo. Ta je po skoraj letu in pol zaradi pridobivanja podatkov iz Rusije še vedno v fazi dopolnjevanja, vložila pa jo je policijska uprava Koper, in sicer zaradi suma zlorabe položaja in prekoračitve pooblastil.

Lovšin: Iz tega naslova nisem dobil provizij
Že znanim očitkom se je zdaj pridružil še sum, da je del denarja od kupnine za zemljišče Čehova končal pri Andreju Lovšinu. "Kar se tiče same poizvedbe, tega ne morem komentirati, vendar pa lahko rečem, da v Liechtensteinu nimam nobenega računa in da iz tega naslova nisem dobil nobene provizije." Lovšin je za Radijski dnevnik dodal, da je delal zakonito in da pri njegovem delu ni bilo nobenih nepravilnosti: "Nakazilo je bilo zakonito, šlo je za kupnino za zemljišče. Zahteva ruskega državljana Belousova je bila, da se nakaže na ta račun."

S koprskega okrožnega državnega tožilstva so medtem sporočili, da razpolagajo s številkami transakcijskih računov, ne vedo pa, kdo so njihovi imetniki oziroma, kdo z njimi razpolaga. Te podatke bodo skušali pridobiti z mednarodno pravno pomočjo.
Logistični center Čehov je Intereuropo stal skoraj 130 milijonov evrov, njegova vrednost pa je nekajkrat presegla prvotno določeno vsoto za naložbo.