Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot so sporočili z ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, je 69 podjetij prejelo odločbe za pomoč v vrednosti 6,36 milijona evrov. 12 podjetij pa je prejelo odločbe za vračilo sredstev v skupni vrednosti približno 15.000 evrov zaradi preveč izplačane pomoči v obliki predplačil lani jeseni, ker je bila dokazana škoda podjetij nižja od ocenjene vrednosti, ki je bila osnova za izplačilo predplačil pomoči.

Gospodarsko ministrstvo je zaradi lanskih avgustovskih poplav podjetjem do zdaj izplačalo skupno 94,71 milijona evrov pomoči, kar vključuje tako 10 odstotkov predplačila kot povračila razlike do celotne priznane pomoči.

Ministrstvo je prejelo dokazila o škodi od 1040 oškodovancev. Od tega je 958 oškodovancev prejelo 10-odstotno predplačilo v znesku 35,42 milijona evrov lani jeseni. Zdaj izplačujejo povračila oz. razliko pomoči med izplačanim predplačilom in povračilom škode do 45 odstotkov za nezavarovano škodo in do 60 odstotkov za zavarovano škodo, in sicer na podlagi ustreznih dokazil. Celotna sredstva priznane pomoči je do zdaj prejelo 349 upravičencev.

Vloge za povračilo in cenilna poročila so oškodovanci oddajali od februarja do maja. A na ministrstvu pravijo, da je še veliko vlog nepopolnih. Zato upravičence, ki so prejeli poziv k dopolnitvi vloge, prosijo za hitro in natančno dopolnitev vlog. S tem bodo omogočili hitrejše izplačilo povračila.