Igorju Bavčarju so prostost odvzeli konec septembra lani in ga še isti dan izpustili na prostost. Foto: MMC RTV SLO
Igorju Bavčarju so prostost odvzeli konec septembra lani in ga še isti dan izpustili na prostost. Foto: MMC RTV SLO

Odločitev o zamrznitvi Bavčarjevega deleža je povezana s preiskavo suma kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic in pranja denarja pri lastninjenju Istrabenza. Kot je znano, so kriminalisti konec septembra lani v zvezi s tem pridržali osem ljudi, med njimi tudi Igorja Bavčarja, nekdanjega šefa Istrabenza in nekdanjega prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota. Oba so še isti dan spustili na prostost, policija pa je na vrhovno tožilstvo podala kazensko ovadbo. Ta se nanaša na sedem fizičnih in tri pravne osebe.

Bavčar: Kje je načelo domnevne nedolžnosti?
Bavčar je sporočil, da se bo na odločitev o zamrznitvi deleža pritožil, svojo nedolžnost pa dokazal na sodišču. V sporočilu za javnost je ponovil, da ni storil nobenega od očitanih mu kaznivih dejanj, in dodal, da so se uresničile napovedi "ovaditelja Zorana Jankoviča", ki je po njegovih besedah natančno napovedal preiskavo proti Bavčarju, in napovedi prvega moža policije Janka Gorška, "ki je že dan po opravljeni hišni preiskavi napovedal poseg v moje (Bavčarjevo, op. a.) premoženje".

Nekdanji prvi mož Istrabenza je prepričan, da je tako ravnanje "daleč stran od načela domnevne nedolžnosti", saj po njegovem kaže na izrabljanje politične moči zaradi političnih "in verjetno tudi povsem materialnih potreb."

FB Investicije - Maksima Holding - Istrabenz
Družba FB Investicije, ki je v lasti nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja, obvladuje 78-odstotkov družbe Maksime Holdinga. Ta je aprila lani razglasila insolventnost in je v postopku prisilne poravnave, po delniški knjigi pa je lastnica približno 22,04 odstotka Istrabenza, ki je prav tako v postopku prisilne poravnave.