Tako uvoz kot izvoz sta se povečala. Foto:
Tako uvoz kot izvoz sta se povečala. Foto:
Po podatkih o stopnji brezposelnosti med osebami, starimi 15-64 let, za prejšnje četrtletje pa se je Slovenija med evropsko osemindvajseterico uvrstila na 15. mesto. Foto: Goran Rovan
Prvič po 3 letih rast potrošnje
Rast BDP-ja se nadaljuje

K temu je najbolj vplivalo zunanje povpraševanje. BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, se je v primerjavi z zadnjim lanskim četrtletjem sicer znižal za 0,3 odstotka, glede na prvo trimesečje lani pa zvišal za 1,5 odstotka.

Tako uvoz kot izvoz sta se povečala
Strokovnjak za nacionalne račune Anže Podnar je na novinarski konferenci dejal, da je slovensko gospodarstvo vedno bolj odvisno od tujine. Izvoz se je v prvem četrtletju povečal za 4,7 odstotka, in sicer predvsem na račun večjega izvoza električnih naprav ter motornih vozil.

Uvoz se je povečal za 2,3 odstotka, kar je nekoliko nižja rast kot v zadnjem četrtletju lani. Bolj izrazito se je povečal uvoz storitev, in sicer za 8,6 odstotka, od tega najbolj uvoz poslovnih storitev.

V primerjavi z enakim obdobjem lani se domače trošenje ni bistveno spremenilo, je pa bila njegova rast z 0,2 odstotka bistveno nižja kot v zadnjem četrtletju lani, ko se je povečalo za tri odstotke. Glavni razlog za to so bruto investicije, katerih rast ni bila tako izrazita kot v prehodnem četrtletju.

Končno trošenje se je zmanjšalo za 0,2 odstotka, predvsem na račun varčevanja države. Zasebno trošenje pa je prenehalo padati in prvič po letu 2011 je zaznati rast, namreč za 0,6 odstotka.

Tudi brezposelnost se je povišala
Ni pa se povišal le BDP, temveč tudi brezposelnost. Kot je objavil državni statistični urad, je bila stopnja brezposelnosti po anketi o delovni sili v Sloveniji v prvem četrtletju 10,8-odstotna, kar je 1,2 odstotne točke več kot v četrtletju pred tem.

Podatki kažejo, da so se razmere na trgu dela poslabšale. Število delovno aktivnih se je znižalo, število brezposelnih zvišalo, več je bilo tudi neaktivnih.

V prvem četrtletju je bilo med prebivalci Slovenije 897.000 delovno aktivnih, kar je 13.000 manj kot v zadnjem četrtletju lani. Število delovno aktivnih se je z vidika dejavnosti najbolj znižalo v dejavnosti zdravstvo in socialno varstvo (za 7000), z vidika poklicev pa v poklicni skupini strokovnjaki (za 12.000).

Število brezposelnih se je v četrtletni primerjavi povišalo za 11.000 ali za 11,8 odstotka, stopnja brezposelnosti pa za 1,2 odstotne točke, na 10,8 odstotka. Stopnja brezposelnosti se je najbolj zvišala med mladimi. Med osebami v starostni skupini 15-24 let je napredovala za 3,7 odstotne točke.

Najnižjo stopnjo brezposelnosti so imeli v Avstriji, in sicer petodstotno, najvišjo pa v Grčiji, 27,7- odstotno. V celotnem EU-ju je bila stopnja 10,7-odstotna.

Število neaktivnih se je v prvem četrtletju v primerjavi s predhodnim četrtletjem nekoliko zvišalo, in sicer za 2000, na 755.000. Med neaktivnimi je bilo največ upokojencev (66,3 odstotka). Sledili so dijaki in študenti (19,5 odstotka). Glede na spol so med neaktivnimi prevladovale ženske, ki jih je bilo med vsemi neaktivnimi prebivalci 430.000 ali 56,9 odstotka.

Inflacija maja 0,6-odstotna
V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin maja na mesečni ravni zvišale za 0,6 odstotka. Kot je objavil državni statistični urad, je bila letna rast cen 0,7-odstotna, povprečna 12-mesečna rast pa 1,2-odstotna.

Povprečna letna inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v EU-ju, je maja znašala en odstotek.

Prvič po 3 letih rast potrošnje
Rast BDP-ja se nadaljuje