V torek je Dow Jones izgubil 220 točk, pri čemer so se od 30 delnic, ki jih vključuje ta elitni indeks, podražile le Intelove in Microsoftove. Dow so najbolj obremenile DuPontove delnice, ki so padle za 9,1 odstotka. Foto: Reuters
V torek je Dow Jones izgubil 220 točk, pri čemer so se od 30 delnic, ki jih vključuje ta elitni indeks, podražile le Intelove in Microsoftove. Dow so najbolj obremenile DuPontove delnice, ki so padle za 9,1 odstotka. Foto: Reuters
iPad mini
Apple je predstavil iPad mini. Klasični iPad je velika prodajna uspešnica, saj je bilo do zdaj prodanih že 100 milijonov primerkov. V tretjem četrtletju je iPad pomenil 26 odstotkov Applovih prihodkov. Foto: EPA
Na Ljubljanski borzi so delnice v sredo zdrsnile, indeks SBI TOP (591 točk) pa je izgubil 1,12 odstotka. Foto: www.ljse.si

Razpoloženje 7.000 menedžerjev in podjetnikov v največjem evropskem gospodarstvu se je oktobra že šesti mesec zapored pokvarilo. Najpomembnejši nemški konjunkturni indeks Ifo je namreč zdrsnil s 101,4 na okroglih sto točk. Analitiki so pričakovali rast na 101,5 točke.

DAX opoldne nespremenjen
Frankfurtski delniški indeks DAX30, ki je v torek padel za dobra dva odstotka, je po objavi indeksa Ifo zdrsnil na 7.120 točk, vendar je še pred kosilom "splezal" na izhodiščnih 7.173 točk. Zjutraj so sicer evropski borzniki pozdravili rast kitajskega oktobrskega indeksa PMI s 47,9 na 49,1 točke, kar kaže, da se industrijska proizvodnja spet krepi (pri tem je število novih naročil doseglo najvišjo raven v zadnje pol leta) in da bo kitajsko gospodarstvo po kar sedmih zaporednih četrtletjih zniževanja rasti spet dobilo zagon.

Finančne krivulje na Valu 202:


Še zadnjim skeptikom lahko rečemo: evro ni muha enodnevnica in bo še dolgo z nami.



DuPont bo odpuščal

Na Wall Streetu je vedno več nervoze, potem ko so vodilni delniški indeksi pred dobrim mesecem dosegli večletni maksimum. V torek je Dow Jones (13.102) izgubil 1,82 odstotka, kar je največ v zadnjih štirih mesecih. Elitni indeks, ki je pristal najnižje v zadnjih sedmih tednih, so obremenila zlasti podjetja DuPont (delnice so padle za devet odstotkov), 3M in United Technologies, ki so s četrtletnimi poslovnimi rezultati oziroma z nižjimi napovedmi za bližnjo prihodnost razočarala analitike. DuPont je ob tem tudi sporočil, da bo ukinil 1.500 delovnih mest.

Slaba objave četrtletnih rezultatov
Čeprav so bila pričakovanja vlagateljev nizka, je dejstvo, da so v tretjem letošnjem četrtletju številna ameriška podjetja poslovala slabše od napovedi. Upočasnjuje se rast dobičkov, prihodki se ne povečujejo, večina podjetij pa zelo občuti težke gospodarske razmere. Do zdaj je skoraj tretjina podjetij iz indeksa S & P 500 sporočila poslovne rezultate in le 37 odstotkov jih je na strani prihodkov preseglo pričakovanj, kar je krepko pod povprečjem (62 odstotkov). Le 57 odstotkov podjetij je imelo višji dobiček od pričakovanj, kar napoveduje najslabše četrtletje po zadnjem tromesečju 2001.

Apple predstavil mini iPad
Applove delnice zadnje dni skačejo v eno in drugo smer. V torek so padle za več kot tri odstotke, čeprav je podjetje predstavilo manjšo različico iPada. Analitiki se bojijo, da je Apple postavil previsoko ceno (329 dolarjev), da bi se lahko uspešno meril s Kindlom in preostalimi napravami v tem segmentu. Nekateri tudi menijo, da se bodo potencialni kupci klasičnega iPada raje odločali za 7,9-inčni iPad mini, s čimer bi trpela prodaja "velikega brata", ki ga presenetljivo že čaka posodobitev. Apple je namreč napovedal skorajšnje rojstvo četrte generacije iPada.

Visoka rast Facebookovih prihodkov
Po trgovanju je Facebook sporočil poslovne rezultate, delnice pa so se v zunajborznem trgovanju podražile za skoraj devet odstotkov. Facebooku je namreč v tretjem četrtletju uspela 32-odstotna rast prihodkov, z 954 milijonov na 1,26 milijarde dolarjev. Rast prihodkov iz oglaševanja, ki pomenijo 86 odstotkov vseh prihodkov, je bila res nepričakovano visoka. Vseeno se družbeno omrežje z milijardo uporabnikov ni izognilo izgubi. Znašala je 59 milijonov dolarjev, potem ko je imelo podjetje v istem lanskem obdobju 227 milijonov dolarjev dobička.

Nafta po šestih dneh prvič navzgor
Zlato je v torek pri 1.703 dolarjih doseglo najnižjo točko po 7. septembru, trenutno pa je pri okrog 1.710 dolarjih. Nižje cene so v Indiji pritegnile kupce, ki kupujejo fizično zlato, zato je pričakovati močno odporno raven pri 1.700 dolarjih. Nekateri so pričakovali, da bo zlato zaradi tiskanja denarja največjih centralnih bank še letos doseglo nominalni rekord (1.920 dolarjev), vendar za zdaj nič ne kaže na to. Cena nafte vrste brent je po kar šestih negativnih dnevih (to se ni zgodilo že več kot dve leti) in torkovem padcu na 107,31 dolarja krenila navzgor in porasla nad 109 dolarjev.