Medtem ko je na Ljubljanski borzi osrednji delniški indeks več kot 20 odstotkov višje kot na začetku leta, na tujem ni tako. Indeksi so do junija pridobivali in redno podirali rekordne vrednosti, toda sledil je popravek, ki je bil ponekod več kot desetodstoten. Foto: Reuters
Medtem ko je na Ljubljanski borzi osrednji delniški indeks več kot 20 odstotkov višje kot na začetku leta, na tujem ni tako. Indeksi so do junija pridobivali in redno podirali rekordne vrednosti, toda sledil je popravek, ki je bil ponekod več kot desetodstoten. Foto: Reuters
Frankfurtski DAX30 je v sredo pridobil 1,43 odstotka. Od elitnih 30 delnic se je le ena pocenila. Foto: Reuters

Občutna pocenitev Telekoma je v sredo v negativno območje poslala tudi elitni indeks Ljubljanske borze SBI TOP (794 točk), ki je izgubil 0,61 odstotka. Vseeno je bilo kar nekaj pozitivnih premikov. Delnice Pivovarne Laško (17,8 evra) so pridobile skoraj tri odstotke, v prvi kotaciji pa je Petrol ob več kot 400 tisoč evrih prometa po 0,77-odstotni rasti le še slabih deset evrov oddaljen od letošnjega vrha. "Borza je pozitivno sprejela nadaljevanje privatizacije. Tako je cena delnic Aerodroma Ljubljana že dosegla 60 evrov. Nadaljuje se prodaja Cinkarne Celje in Žita, kupci pa pričakujejo višjo prevzemno premijo, zato te delnice ostajajo zanimive za nakup," je povedal Marko Pavlović iz GBD-ja.

Na tečaj Krke vplivajo razmere v Rusiji in Ukrajini
Krkine delnice so malenkost zdrsnile in so vredne po 62,79 evra. "V luči globalnih razmer v povezavi z Rusijo tečaj Krke rahlo pada. Morebitne posledice novonastalih razmer na poslovanje pričakujemo ob koncu leta. Vlagatelji so tako v pričakovanju nadaljevanja privatizacije zmerno optimistični, vendar bi kakršno koli odstopanje od začrtane smeri pomenilo padec tečajev. Upamo na trezne in premišljene izjave politikov, drugače od izkušenj iz preteklosti," je še dodal Pavlović (Marko Pavlović in GBD BPD, d. d., nista lastnika delnic AELG, TLSG, CICG, ZTOG in KRKG).

Tečaji delnic na Lj. borzi (13. avgust):

PETROL

+0,77 %

287,40 EUR
SAVA RE+0,37 %14,75
ZAV. TRIGLAV+0,30 %23,67
GORENJE+0,00 %5,70
MERCATOR

+0,00 %

85,00
LUKA KOPER

-0,21 %

23,65

KRKA-0,30 %62,79
TELEKOM-4,05 %135,00


Julija padec evropske industrijske proizvodnje

Na tujem je še vedno veliko nihanj, vlagatelji pa se predvsem bojijo ruskega posredovanja v Ukrajini. Frankfurtski DAX30 (9.198 točk) je v sredo pridobil skoraj odstotek in pol in s tem več kot nadoknadil torkov padec. Od rekorda, doseženega junija, je oddaljen dobrih devet odstotkov. Osrednja makroekonomska novica je bil 0,3-odstoten padec industrijske proizvodnje v območju evra in celotne Evropske unije v primerjavi z mesecem prej. Analitiki so pričakovali rahlo rast. Sloveniji je julija uspela 1,2-odstotna rast industrijske proizvodnje.

Nafta kljub dogodkom v Iraku vsak dan cenejša
Cena nafte brent z dobavo v septembru je včeraj po objavi, da so zaloge nafte prejšnji teden presenetljivo porasle (za 1,4 milijona sodov), pri 102,37 zdrsnila na najnižjo raven po lanskem juliju. Od sredine junija je brent izgubil že enajst odstotkov, čeprav so v Iraku skrajneži zasedli sever države. K sreči večino nafte Irak načrpa na jugu. Da nafta izgublja vrednost, je tudi posledica vedno večje ameriške proizvodnje črnega zlata. V drugem letošnjem četrtletju so ZDA povprečno vsak dan proizvedle po 13,6 milijona 159-litrskih sodov dnevno, kar je 50 odstotkov več kot v istem obdobju pred petimi leti.