Commerzbanka, ki je v letih 2008 in 2009 prejela okoli 18 milijard evrov državne pomoči, želi z novo dokapitalizacijo vrniti še preostali znesek pomoči. Foto: Reuters
Commerzbanka, ki je v letih 2008 in 2009 prejela okoli 18 milijard evrov državne pomoči, želi z novo dokapitalizacijo vrniti še preostali znesek pomoči. Foto: Reuters
iPhone 5
Applove delnice so se v torek spet pocenile in so od rekorda z lanske jeseni oddaljene 40 odstotkov. Vedno več analitikov je skeptičnih, ali bo Apple v tem četrtletju res prodal toliko iPhonov, kot načrtuje, zato vedno bolj navzdol prestavljajo ciljno vrednost delnic. Foto: EPA

Ekonomisti so po 0,1-odstotni rasti v januarju pričakovali polodstotno februarsko rast. Ker prodaja na drobno predstavlja tretjino potrošnje, je to zelo spodbuden znak o zdravju ameriškega gospodarstva. Vseeno so ameriški delniški trgi trgovanje v sredo začeli negativno. Vlagatelji so po seriji rekordov razumljivo postali previdni. Elitni indeks Dow Jones je namreč v torek že šesti dan zapored prestavil zgodovinski mejnik navzgor in med trgovanjem dosegel 14.470 točk.

Program "QE" vsaj še eno leto
Analitiki se strinjajo, da je glavni razlog za rekorde na Wall Streetu treba iskati v ekspanzivni politiki ameriške centralne banke. Ekonomist Christian Menegatti, sodelavec slovitega Nouriela Roubinija, predvideva, da bo Fed politiko kvantitativnega sproščanja (tretji krog tega programa se je začel septembra lani) nadaljeval še vse letošnje leto, ključna obrestna mera Fed funds, po kateri si banke izposojajo denar, pa bo na ničelni ravni ostala še vse do leta 2015.

Commerzbanka v 2,5 milijarde evrov vredno dokapitalizacijo
Tudi vodilni evropski delniški trgi so se danes obrnili nekoliko navzdol. V Frankfurtu odmeva napoved banke Commerzbank o novi, 2,5 milijarde evrov vredni dokapitalizaciji. S pomočjo svežega denarja želi povrniti državno pomoč, ki jo je prejela na začetku finančne krize. Delničarji so šokirani in ne razumejo, zakaj se ji tako mudi. Delnica je padla za 12 odstotkov, na 1,20 evra. V dokapitalizaciji bo cena delnice gotovo precej pod enim evrom, najverjetneje med 70 in 80 centi.

Enoodstotna rast zlata
Cena zlata je okrevala in se dopoldne le na nekaj dolarjev približala meji 1.600 dolarjev, potem ko je iz nemške centralne banke prišlo nekaj kritičnih misli glede evrske krize in zmožnosti ECB-ja, da jo razreši. Analitiki svetujejo, naj vlagatelji, ki verjamejo v zlato, raje kupujejo delnice zlatih rudnikov, ki so trenutno zelo ugodno ovrednotene, potem ko so od začetka leta izgubile okrog 15 odstotkov. Ne nazadnje je tudi dividendna donosnost lepa, in sicer okrog triodstotna.

Tečaji delnic na Lj. borzi (13. marec):

ZAV. TRIGLAV

+2,42 %

16,90 EUR

NOVA KBM
+1,43 %

1,35

PETROL

+0,19 %

216,00
LUKA KOPER

+0,12 %

8,43
GORENJE

+0,00 %

4,20

MERCATOR

+0,00 %

115,00

TELEKOM

-1,00 %

83,26

KRKA

-2,11 %

50,51


Prepolovljena vrednost delnic Probanke
Indeks SBI TOP (614 točk) se je v sredo petič zapored znižal, tokrat za pol odstotka. V ospredju je še vedno sestavljanje nove vlade, medtem ko kakšnih pomembnejših objav podjetij ni bilo. S Krko je bilo za 908 tisoč evrov prometa, cena je padla do 50,11 evra, kar je letošnje dno. Po prometu (103 tisoč evrov) sledi Triglav, ki se je podražil za 2,4 odstotka, na 16,9 evra. Ob enem sklenjenem poslu so za kar 50 odstotkov, na en evro, zdrsnile delnice Probanke.