Švicarski živilski koncern Nestle je imel v letošnjem prvem polletju 5,1 milijarde švicarskih frankov (4,25 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 8,9 odstotka več kot v istem obdobju lani. Delnice so se danes podražile za več kot tri odstotke. Visok dobiček je presenetil analitike, ki so napovedovali 4,9 milijarde frankov dobička. Foto: EPA
Švicarski živilski koncern Nestle je imel v letošnjem prvem polletju 5,1 milijarde švicarskih frankov (4,25 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 8,9 odstotka več kot v istem obdobju lani. Delnice so se danes podražile za več kot tri odstotke. Visok dobiček je presenetil analitike, ki so napovedovali 4,9 milijarde frankov dobička. Foto: EPA
Deutsche Telekom je imel v drugem letošnjem četrtletju za 13,9 odstotka manj dobička (819 milijonov evrov). Delnice so se v Frankfurtu dopoldne pocenile za več kot dva odstotka, čeprav znaša trenutna dividendna donosnost skoraj osem odstotkov. Foto: EPA

Gorenjeve in Mercatorjeve delnice so cenejše za okrog odstotek. S 330 tisoč evri so bile najprometnejše Krkine delnice, njihov tečaj pa se ni spremenil, kar velja tudi za Telekom in Zavarovalnico Triglav. Vrednost indeksa SBI TOP se je v četrtek znižala za četrtino odstotka, samo letos pa je SBI padel za 14 odstotkov. Od rekordnega leta 2008 se je odmaknil že več kot 80 odstotkov.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

KRKA

+0,00 %

41,65 EUR

TELEKOM

+0,00 %

59,50

ZAV. TRIGLAV

+0,00 %

12,00

NOVA KBM

-0,07 %

1,40

PETROL

-0,32 %

171,00

MERCATOR

-0,85 %

117,00

GORENJE

-1,08 %

4,60

LUKA KOPER

-4,73 %

6,621


Kitajska julija z nizko inflacijo
Na tujem je bila dopoldne v ospredju serija objav kitajskih makroekonomskih podatkov, ki vlivajo upanje, da bo tamkajšnja osrednja banka brez zadržkov lahko kmalu napovedala nove spodbujevalne ukrepe. Inflacija je julija z 2,2 zdrsnila na 1,8 odstotka, cene pri proizvajalcih pa so v primerjavi z letom prej julija padle za 2,9 odstotka.

Rast proizvodnje manjša od pričakovanj
Za zdaj torej ni nobenih inflacijskih pritiskov, prej nasprotno, po mnenju analitikov kratkoročno Kitajski grozi deflacija. Industrijska proizvodnja se je prejšnji mesec zvišala za 9,2 odstotka, kar je precej manj od napovedi (9,8 %) in najmanj v zadnjih treh letih, prodaja na drobno pa je porasla za 13,1 odstotka.

Barclays znižal oceno rasti
V drugem letošnjem četrtletju je bila kitajska gospodarska rast 7,6-odstotna, kar je bila najslabša predstava po treh letih. Pri banki Barclays so danes znižali oceno celoletne gospodarske rast z 8,1 na 7,9 odstotka, po njihovem mnenju pa bo rast BDP-ja v tem četrtletju 7,7- in ne 8,2-odstotna.

DAX ni dolgo zdržal nad mejo 7.000
Azijski delniški trgi so v četrtek pridobivali, tokijski Nikkei (8.978 točk) se je zvišal za odstotek. Vodilni evropski trgi so dan začeli spodbudno, frankfurtski indek DAX30 pa se je zavihtel nad 7.000 točk. Pozneje je zdrsnil pod izhodišče (ob 13.20 je bil pri 6.919 točkah), kar velja tudi za londonski indeks FTSE100 Razočaral je podatek o višjem britanskem trgovinskem primanjkljaju.

Rekorden britanski trgovinski primanjkljaj

Junija je bilo v Veliki Britaniji kar za 4,3 milijarde funtov več uvoza kot izvoza, tako da je bil primanjkljaj za 1,6 milijarde funtov višji več kot maja. Britanija je imela tako najvišji trgovinski primanjkljaj med vsemi članicami Evropske unije v zgodovini. Precej bolje so se "odrezali" v Italiji: trgovinski presežek je dosegel 2,52 milijarde evrov.

Ifo: Gospodarsko razpoloženje občutno slabše
Gospodarsko razpoloženje v območju evra se je v tretjem četrtletju močno poslabšalo in je trenutno občutno pod dolgoletnim povprečjem, ugotavlja münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Vrednost kazalnika gospodarske klime v območju z evrom se je za tekoče trimesečje v primerjavi s predhodnim trimesečjem znižala za 11,4 točke na 88,9 točke.

Mirna sreda na Wall Streetu

Na borzi v New Yorku v sredo ni bilo posebnih sprememb, širši indeks S & P 500 je le malenkost pridobil in tako ostal nad 1.400 točkami oziroma nad mejo, ki jo je prvič po začetku maja "premagal" dan prej. Promet je zaradi počitnic nizek, sentiment pa v pričakovanju spodbujevalnih ukrepov Feda in ECB-ja zmerno optimističen.