Elitni newyorški indeks Dow Jones (13.881 točk), ki je v petek končal najvišje v zadnjih petih letih, je v ponedeljek izgubil desetino odstotka. Foto: Reuters
Elitni newyorški indeks Dow Jones (13.881 točk), ki je v petek končal najvišje v zadnjih petih letih, je v ponedeljek izgubil desetino odstotka. Foto: Reuters

Razvite borze (ne le v ZDA, tudi v Evropi in na Japonskem) so v drugi polovici januarja občutno pridobivale. Nekateri trgi so šli morda že predaleč in niso "upoštevali" še vedno težkih razmer v Evropi. Decembra se je posojilna dejavnost bank v evrskem območju znižala osmi mesec zapored. Vseeno so bančne delnice letos vodilne po rasti in naj bi imele še kar nekaj potenciala. Z vodilnimi evropskimi bankami se trenutno v povprečju trguje pri 0,8-kratniku knjigovodske vrednosti, kar je precej pod desetletnim povprečjem (1,26-kratnik).

Finančne krivulje na Valu 202:

Če bi ameriške delnice porasle tudi v ponedeljek in torek (v resnici so včeraj rahlo zdrsnile), bi to pomenilo deseto zaporedno rast, kar se je v zadnjih 50 letih zgodilo le desetkrat.


Fitch pomiril ZDA
Zvezne rezerve bodo v torek in sredo zasedale na rednem sestanku, po katerem bodo vlagatelji predvsem želeli slišati, ali je Fed še naprej naklonjen politiki ultraohlapne monetarne politike, ki je v veliki meri zaslužna za optimizem delniških trgov. Analitiki ne pričakujejo kakšne nove "doktrine". Bonitetna agencija Fitch je znižala verjetnost, da bodo ZDA vzele najboljšo oceno trojno A, potem ko so dosegle začasni dogovor o zgornji meji javnega dolga. Donos desetletne ameriške obveznice se je prvič po lanskem aprilu povzpel nad dva odstotka.

Yahoo povišal prihodke
V ponedeljek je Dow Jones (13.881 točk) izgubil desetino odstotka, širši indeks S & P pa po osmih dnevih nenehne rasti za 0,18 odstotka. Po tako dolgi rasti, ki je indekse popeljal na petletni vrh, je prišel čas za unovčevanje dobičkov. Nadaljnje dogajanje bo odvisno tudi od objav četrtletnih dobičkov. Večinoma so ameriška podjetja presegla (nizko postavljena) pričakovanja. Spletno podjetje Yahoo je v zadnjem četrtletju lanskega leta ustvarilo 272 milijonov dolarjev dobička, prihodki pa so porasli za dva odstotka, na 1,35 milijarde dolarjev.

Nafta v območju trimesečnega vrha
Platina se je v ponedeljek pocenila za 1,2 odstotka (na 1.661 dolarjev), kar je največ v zadnjem mesecu, potem ko je Anglo American Platinum, največji proizvajalec te plemenite kovine, preložil svojo namero o večjem (neuradno naj bi bila številka 14 tisoč) odpuščanju delavcev v Južni Afriki, kjer je 80 odstotkov svetovnih zalog platine. Cena nafte vrste brent je v območju trimesečnega vrha in je danes dosegla 113,68 dolarja. Za evro je bilo treba ob 11. uri odšteti 1,3441 dolarja, kar je blizu najvišje vrednosti v zadnjih enajstih mesecih.

LJSE: Tretjič zapored navzgor
Na Ljubljanski borzi je indeksu SBI TOP (+0,86 odstotka; 652 točk) uspela tretja zaporedna rast. Skoraj štiri odstotke je pridobilo Gorenje, dva odstotka pa Petrol. Tečaj Krke (824 tisoč evrov prometa) se je zvišal za slab odstotek, na 53,50 evra. Finsko sodišče je novomeškemu podjetju dosodilo 600 tisoč evrov kazni zaradi kršenja patenta. Zjutraj je izstopal zajeten padec Mercatorjevih delnic. Potem ko je tečaj v ponedeljek prvič v zadnjem letu presegel 140 evrov, je bil danes najnižji posel sklenjen pri 131,60 evra, toda nato je šla cena spet na 140. Mercator bo popoldne objavil lanske poslovne rezultate. Izgube naj bi bilo za več kot 100 milijonov evrov.